Вучић: Наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности на КиМ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом оставке Рамуша Харадинаја, да на то Србија мора да одреагује смирено, одмерено, трезвено и без било какве еуфорије.

„Разумемо и очекивања и потребу нашег народа за задовољење правде, наших људи који су трпели стигму кривца и јединих одговорних за све што се збивало на простору бвше Југославије. Зато разумемо радост, ал и неку врсту задовољства код припадника нашег народа због позива Харадинају на саслушање, а због чињенице да је осумњичен за ратне злочине“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да нема разлога за радост и еуфорију, не што позитивно мислимо о Харадинају, већ због последица које долазе после тог чина, пре свега како ће се Албанци и међународна заједница односити према српском народу и Србији.

Како је рекао ту су важне ствари, положај Срба на КиМ, њихов свакодневни живот биће још тежи него данас, пошто долази до додатне хомогенизације Албанаца и даље ектремизације њихових ставова, али и још снажније мржње према српском народу и држави, које доживљавају као јединог кривца за све њихове недаће за оно што се дешава Харадинају.

Србија ће, истиче Вучић, још више посветити пажњу опстанку и животу и безбедности српског народа на КиМ.

Председник Србије поручује и да наш народ на КиМ може да рачуна на своју државу и своју Србију.

Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности, наводи Вучић и истиче да је то чињеница, а не фарса као за неке у међународној заједници.

Такође, политичка ситуација иде у смеру даљег одлагања дијалога Београда и Приштине, нагласио је Вучић.

Како каже, оставка Харадинаја је политички трик тако да он може да добије још већу популарност, да прегази своје политичке противнике и да доведе до још екстремнијих ставова.

„Тако да Харадинај постаје јунак који се бори за јединствено и целовито Косова, а да су остали недостојни тог вође који их води у светлу будућност“.

Вучић каже да постоји и даље ћутање међународне заједнице о злочинима над Србима и другима на КиМ.

„И данас међународна заједница ћути о тим злочинима и више говоре о могућим импликацијама“.

Вучић додаје да се после оставке Харадинаја могла да чује плејада албанских лидера, попут Иљира Мете и других, који су се изређали и причали о Харадинају као о фантастичном јунаку.

 

Харадинај се враћа као херој, расте притисак на Србију

Вучић је изразио уверење да ће Рамуш Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, али да ће бити одмах пуштем, те да ће се на Косово вратити са удвострученом популарношћу, а уверен је да ће истовремено расти притисак на Србију.

„Наша предвиђања су да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га одмах пустити назад, после 48 сати. Вратиће се као велики херој албанског живља на КиМ. Његова популарност ће се удвостручити“, објаснио је Вучић.

Рекао је да ће они, који би покушали да пронађу другог мандатара, бити суочени са чињеницом да ће то бити немогуће без Харадинаја због делегитимности других политичара. „Харадинај, а нисам сигуран само он, жели убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима, који ће се одржати крајем септембра или октобру.

За то време је јасно да ће главни циљ бити формирање већине без Српске листе, а у томе ће користити и неке припаднике нашег народа. Биће то велико албанско уједињење унутар Косова, али и са Тираном“, уверен је Вучић.

Указао је да ће док трају изборне радње бити немогуће вођење дијалога, те да у том периоду сигурно неће укинути таксе, које су створили ужасну ситуацију у нашим односима. „Њихов план и идеја је да сачекају изборе, а из њих Рамуш изађе још снажнији. Ту за Србе нема места, а ни за дијалог“, подвукао је Вучић.

Навео је да ће, након избора, формирање владе уследити тек у новембру, а одмах потом почиње и кампања у Србији, где су избори у марту.

„Јасно је да ту разговора нема. Морамо да се припремимо да, ако неко не буде мало одговорнији у међународној заједници и не притисне Приштину, неће бити суштинске промене“, нагласио је Вучић.

Вучић очекује додатни притисак на Србију од оних који су створили такозвану државу Косово, а то су западне земље.

„Све снажније ће да осећају потребу да се оштрица притиска окрене ка Београду. Ми од њих тражимо укидање такси, а онда ће неки њхови рећи да шаљу њихове лидере чак у Хаг, па је, према њима, неопходно да сада морамо и ми да попуштамо много више него што смо мислили раније“, указао је председник.

Вучић је рекао да је то као што чини судија у кошарци, када се игра дерби, када неко поведе са 10-20 кошева, почне да свира више у корист оног ко губи. „Они ће увек на сваком месту, а када се чини да се клатно, иако би могло бити клатно правде, гурати и враћати уназад“, уверен је Вучић.

 

Притисци ће јачати, тражиће признавање

Вучић је изјавио да се наредних два, три месеца очекује јачање притисака на Србију из свих аспеката, посебно током септембра месеца и да ће притисци ићи у правцу да призна независност Косова.

Вучић је рекао да ће Србија инсистирати на укидању такси, а да ће већ у августу радити на економском уједињењу балканских земаља.

„То је једина шанса да економски напредујемо и тиме штитимо своје интересе“, поручио је Вучић.

Најавио је да ће разговарати са више лидера о уједињењу балканског простора у економском смислу, и да многе балканске земље то разумеју.

„Знам да су Светозар Марковић и краљ Александар страдали залажући се за идеју балканских народа и тражили приближавање балканских народа, ја не видим други излаз из тешких сукоба последњих деценија“, истакао је Вучић.

Председник је указао да проблеме морамо да решавамо сами и да нико други то неће моћи, као и да ми хоћемо да разговарамо са Албанцима.

Све велике силе, како је указао, учествоваће без разлике у складу са својим интересима.

„Овде имамо ми интерес на Балкану“, рекао је Вучић наводећи да они због њихових унутрашњих проблема кажу да не можемо у ЕУ.

Само економско јачи можемо да постављамо своје захтеве и тражимо пут ка ЕУ.

„Србија се поноси чињеницом да је суверена, ми хоћемо сарадњу са великим силама, али нећемо тутора, хоћемо да имамо свој став заснован на интересима Србије, а не став страних амбасада“, истакао је председник.

Вучић је додао и да наш посао није да заступамо интересе великих сила, већ нашег народа и за очување мира и стабилности.

Напоменуо је да Брамерц више не критикује Албанце, али критикује српске власти због високих официра војске, због прогона 800 000 Албанаца.

„Јеси ли ти бројао Брамерц, сви се вратише само је Срба за 150 000 мање, о томе не говорите“, рекао је Вучић.

То су ствари са којима ћемо да се суочавамо, рекао је Вучић и навео да ће Србија да прати ситуацију у Приштини и неће се мешати у њихову интерну политичку сцену.

„Помагаћемо свом народу, да он буде сигуран и безбедан“, поручио је Вучић.

 

Идуће недеље нова велика инвестиција у Железару

Вучић је најавио данас нову инвестицију од 80 милиона долара, идуће недеље, у Железару у Смедереву.

Вучић је рекао да је нова инвестиција залог за будућност Смедерева, Подунавског краја и за читаву Србију.

Ова вест од наших кинеских пријатеља је дивна. Мислим да ћемо тим поводом у уторак или среду боравити у Железари“, указао је Вучић најављујући да ће бити још неких добрих инвестиционих вести у наредном периоду.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »