Вучић: Харадинајев трик екстремизује Албанце и води ка одлагању дијалога

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је оставка Рамуша Харадинаја политички трик који може довести до веће хомогенизације Албанаца и још снажније мржње према српском народу.

Харадинај

„Оставка Рамуша Харадинаја је политички трик како би добио већу популарност и поразио све политичке противнике, трик којим он постаје јунак за слободу Косова“, рекао је председник на ванредној конференцији за новинаре.

То ће, како је рекао, довести до све екстремнијих ставова Албанаца на Космету, јер Харадинај постаје јунак који се бори за јединствено и целовито Косово, а сви остали, каже, остају недостојни великог вође који их води у светлу будућност.

Вучић је истакао да постоји нескривено ћутање међународне заједнице о злочинима над Србима и делом Албанцима, али и другим неалбанцима, пре свега Ромима.

„А могли сте да видите плејаду албанских политичара из Албаније, који су се изређали говорећи о Харадинају као о великом, фантастичном јунаку, и који су окривљавали све друге за то што се догодило“, приметио је Вучић.

Дефакто, политичка ситуација у Приштини и Тирани ће кренути ка даљем приближавању и уједињавању и наставку трагичне приче по све нас, приче о „великој Албанији“.

Оценио је да таксе неће бити укинуте и да ће западне силе све чешће вршити притисак, уцењивати Београд под изговором да косовске лидере шаљу у Хаг.

„Србија ће још више инсистирати на наставку дијалога, укидању такси, још снажније и више него икада излазити са тим предлозима у наредном периоду и интензивније разговарати са лидерима у региону о економском уједињавању Балкана“, најављује председник Вучић.

Вучић је рекао да Србија мора да реагује смирено, одмерено и без било какве еуфорије.

„Сматрамо да нема разлога за еуфорију јер сагледавамо све чињенице и последице које произилазе из тог чина, а посебно како ће се Албанци и међународна заједница односити према нама након свега тога“, навео је он.

Изразио је сумњу да ће политички развој догађаја ићи у смеру даљег одлагања дијалога између Београда и Приштине, додајући да ће сада међународна заједница повећати притисак на Београд, у ком ће се тражити мера просека.

„Рећи ће: ви из Србије ћете морати да попуштате више него што сте мислили да попуштате“, рекао је он.

Подсетимо, премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај поднео је јуче оставку, а као разлог је навео то што је добио позив Специјалног суда као осумњичени.

Специјални суд је формиран ради утврђивања злочина које су током последњих сукоба на КиМ починили припадници тзв. Ослободилачке војске Косова над Србима и осталим припадницима мањина и лојалним Албанцима.

Вучић: Харадинајев трик екстремизује Албанце и води ка одлагању дијалога

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »