САД ће искористити заоштравање ситуације у Ормуском мореузу ради јачања свог војног присуства

САД ће искористити заоштравање ситуације у Ормуском мореузу ради јачања свог војног присуства у региону, сматра председник Комитета Савета Федерације за међународне послове Константин Косачов.

Константин Косачов (Фото: Лола Ђорђевић)

„Већ је јасно ко намерава први да искористи заоштравање ситуације у Ормуском мореузу и на Блиском истоку у целини: Пентагон је управо одобрио пребацивање војника у Саудијску Арабију. САД су саопштиле да ће започети међународну операцију ’за заштиту пловидбе на Блиском истоку‘ у позадини недавних догађаја у подручју Персијског залива“, написао је Косачов на Фејсбуку.

Сенатор је нагласио да Пентагон намерава да припреми међународну операцију „Чувар“ ради осигурања безбедности кључних поморских путева на Блиском истоку.

„Брзина којом је објављено да се ради на њој (операцији) потврђује претпоставку да су Американци само чекали повод за јачање свог војног присуства у региону. И дочекали су га“, нагласио је Косачов.

Ситуација у Персијском заливу се додатно искомпликовала када је ирански Корпус чувара исламске револуције запленио британски танкер због кршења међународних норми. Иранске власти су саопштиле да је танкер „Стена Имперо“ заплењен у Ормуском заливу након инцидента са иранским рибарским бродом. Вршилац дужности шефа Пентагона Ричард Спенсер одобрио је пребацивање војног контингента у Саудијску Арабију ради „заштите америчких интереса“ у блискоисточном региону.

САД ће искористити заоштравање ситуације у Ормуском мореузу ради јачања свог војног присуства

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »