Лондон прети Техерану: Ослободите нафтне танкере иначе….

Британски министар спољних послова Џереми Хант изјавио је да ће бити последица уколико Иран не преда два нафтна танкера која је запленио у Ормуском мореузу, јавио је «Скај њуз», а Ројтерс преноси да је британска фирма «Норбулк шипинг» која управља другим заплењеним танкером објавила да је брод наставио пут након што су са њега отишле наоружане особе.

Хант је поручио да не трага за војним опцијама.

Он је претходно изјавио  да Велика Британија сматра неприхватљивом иранску заплену нафтних танкера са британском и либеријском заставом у Ормуском мореузу и позива слободу пловидбе у Персијском заливу.

«Изузетно сам забринут због тога што су иранске власти у Ормуском мореузу заплениле два брода. Ускоро идем на састанак ЦОБР (заседања британске владе поводом хитних и питања националне безбедности) да бисмо проучили шта знамо и шта можемоп да урадимо да бисмо брзо обезбедили ослобађање ова два брода», казао је Хант.

Иранска Револуционарна гарда саопштила је да је у Ормуском мореузу запленила британски нафтни танкер «Стена Имперо», јавила је данас иранска државна телевизија, а фирма «Нордерн марин» која припада шведској компанији «Стена АБ» тврди да је танкер пролазио кроз међународне воде, преноси Ројтерс.

Иранска телевизија објавила је да је танкер запленила на захтев поморских власти иранске покрајине Хормозган због тога што «није поштовао међународна поморска правила».

Наводи се да је танкер одведен до обалског подручја и предат власти које ће «предузети неопходне правне кораке».

«Нордерн марин менаџмент» је саопштио да је танкеру током проласка кроз Ормуски мореуз, док је пловило било у међународним водама, пришао хеликоптер и да нису у стању да контактирају танкер који иде ка северу према Ирану.

Наведено је да је на палуби било 23 морнара и да немају информације да је ико повређен.

Убрзо након ове вести појавила се информација да је други нафтни танкер у британском власништву «Месдар», који плови под либеријском заставом, у поподневним часовима нагло скренуо ка северу ка обали Ирана након што је прошао кроз Ормуски мореуз, исто као «Стена Имперо», али иранска Револуционарна гарда овај танкер није помињала у саопштењу.

«Норбулк шипинг» који управља «Месдаром» саопштио је да је у међувремену комуникација поново успостављена с овим танкером који је кренуо натраг у Персијски залив и да је са посадом све у реду.

 

Лондон прети Техерану: Ослободите нафтне танкере иначе….

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »