Командант НАТО снага Волтерс: Војска Србије изузтно цењена у свету, разматрамо сарадњу са «војском Косова»

Врховни командант НАТО снага у Европи генерал Тод Волтерс изјавио је да су «оружане снаге Србије цењене у мировним мисијама широм света» и да «српска војска показује флексибилност, осећај дужности и одлучност да изврши мисију».

Српски мировњаци (Фото: Лола Ђорђевић)

Он је то казао у интервјуу Радију Слободна Европа (РСЕ) у којем је поручио су «стабилност и безбедност Западног Балкана од највећег значаја за НАТО» и да «Србија у томе игра важну улогу».

РСЕ подсећа да је Волтерс током ове недеље одржао састанке са званичницима Србије и Босне и Херцеговине, а боравио је и у Приштини.

«Без обзира на то да ли желе да се прикључе НАТО савезу, ми смо одлучни да помогнемо земљама у региону да примене важне реформе зарад користи свих заједница», рекао је Волтерс који се ове седмице у Београду сусрео са председником Србије Александром Вучићем.

Он је потом у Приштини разговарао са косовским премијером, сада премијером у оставци, Рамушом Харадинајем.

Волтерс је нагласио да НАТО има историју добрих резултата у пројекцијама стабилности на Западном Балкану.

«НАТО снаге чувају мир на Косову од 1999. Помогли смо да Косово изгради Косовске безбедносне снаге у складу са стандардима НАТО. У Босни и Херцеговини, седиште НАТО-а у Сарајеву помаже реформе одбране дуже од деценије. Имамо такође канцеларију у Скопљу кроз коју подржавамо реформу одбране, као и канцеларију у Београду која промовише практичну сарадњу са НАТО», навео је Волтерс.

На питање шта су биле главне теме разговора и закључци током посете Београду 17. јула када је имао састанак са председником Србије Вучићем, Волтерс је казао да је «сврха те посете била да се састане за званичницима Србије, поспеши комуникацију и истражи могућности унапређења сарадње између Србије и НАТО кроз подршку реформи српске војске, уз пуно поштовање војне неутралности Србије».

«Та сарадња обезбеђује да наше снаге остану спремне и брзе како би одговориле на данашње комплексно безбедносно окружење. Оружане снаге Србије су цењене у мировним мисијама широм света. Српска војска показује флексибилност, осећај дужности и одлучност да изврши мисију», рекао је Врховни командант НАТО снага у Европи.

Тод Волтерс (фото : Лола Ђорђевић)

Он је оценио да су «стабилност и безбедност Западног Балкана питање од највећег значаја за НАТО и Србија у томе игра важну улогу».

«НАТО у потпуности поштује Србију и њену одлуку да задржи своју војну неутралност. Одлука је Србије да одреди какав однос жели да има са НАТО. Заједно са Србијом, радимо на практичним питањима, као што је уништавање застареле и опасне муниције и спремност грађанства у ванредним ситуацијама. Такође, Србија помаже НАТО у неким активностима, као што је обучавање ирачког војног медицинског особља», казао је он.

Волтерс је навео да је ово партнерство «добро за Србију, добро за Западни Балкан и добро за НАТО».

«Заједнички рад осигурава безбедност на Балкану и у ширем међународном контексту», поручио је амерички војни званичник.

Упитан на који начин мисли да би сарадња између Србије и НАТО могла да се унапреди, Волтерс је казао да «пре свега, жели да се захвалим Војсци Србије за њену помоћ у мировним мисијама широм света».

«Војска Србије је пример како Србија доприноси консолидацији мира и стабилности на Западном Балкану кроз посевећеност и професионализам. Србија је позната и призната у области војне медицине и сарађивала је са НАТО у обучавању ирачких војних лекара, на тај начин помажући успостављање стабилности на Блиском истоку. Када је реч о односима између Србије и НАТО у сфери праксе, имамо добру сарадњу. Сарадња Србије, као државе партнера и НАТО је на високом нивоу и НАТО у потпуности поштује политику војне неутралности Србије», рекао је Волтерс.

Војска Србије (фото: Лола Ђорђевић)

Он је навео да се «сарадња Србије и НАТО остварује од реформе националних безбедносни структура и помоћи у случају катастрофа, до научне сарадње и заједничких вежби».

«На Србији је да изабере свој пут како да унапреди сарадњу са НАТО у оквиру Индивидуалног акционог плана за партнерство. Међусобно поверење и поштовање су од суштинског значаја», поручио је Волтерс.

На питање како би прокоментарисао војну сарадњу између Србије и Русије у смислу набавке наоружања и војне опреме, врховни командант снага Алијансе у Европи казао је да «НАТО у потпуности поштује право Србије да доноси сопствене одлуке и очекује да се снажно партнерство с Алијансом продуби».

«НАТО већ има снажне везе са државама које су партнери, али не и чланице, укључујући Аустрију, Ирску, Финску и Шведску (да споменемо само неколико). НАТО у потпуности поштује право Србије да бира своје политичке и безбедносне аранжмане. Србија даје значајан допринос регионалној и међународној безбедности, која је кључна за стабилан и просперитетан регион», рекао је Волтерс.

Он је додао да је «што се тиче куповине војне опреме, на држави да одлучи коју војну опрему ће купити».

«Интероперабилност наших оружаних снага је од суштинског значаја за НАТО, за спровођење наших операција и мисија и ми охрабрујемо партнере да набављују опрему која је компатибилна са државама чланицама НАТО савеза и државама партнерима», рекао је Волтерс.

У вези с изјавом министра одбране Србије Александра Вулина да је формирање Војске Косова «највећа безбедносна претња за мир на Балкану», Волтерс је упитан да ли НАТО, односно КФОР виде мултиетничку Војску Косова као највећу претњу по регионалну стабилност.

«Безбедност свих грађана Косова је од највеће важности за нас. НАТО је присутан на Косову преко наше КФОР мисије, која је под јасним међународним мандатом Уједињених нација. Ми смо ту да одржимо мир и стабилност и да осигурамо слободу кретања и сигурно и мирно окружење за све грађане Косова», казао је Волтерс.

Он је навео да Алијанса «истовремено, након одлуке о трансформацији Косовских безбедносних снага у Војску Косова, сада разматра ниво сарадње НАТО са Косовским безбедносним снагама».

«У међувремену, наш мандат се није променио и ми ћемо наставити нашу мировну мисију», поручио је Волтерс.

На питање какав је став НАТО по питању Војске Косова и да ли ће и на који начин НАТО сарађивати са Војском Косова, Волтерс је одговорио да је «КФОР мисија имала важан допринос стабилности на Западном Балкану у претходних 20 година».

Врховни командант НАТО снага у Европи и командант америчких војних снага у Европи Тод Волтерс у посети Србији(Фото: Лола Ђорђевић)

«Наша мисија остаје непромењена, у складу са Резолуцијом 1244 Савета Безбедности Уједињених нација. Ми смо ту да одржимо безбедно и сигурно окружење за све грађане Косова, и то је оно што ми радимо. НАТО у потпуности подржава наставак дијалога између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, као једино трајно политичко решење за регион», казао је амерички генерал.

На питање да ли постоји забринутост НАТО око настојања институција владавине права у борби против криминала на северу Косова, који претежно насељавају Срби, Волтерс је рекао да је «НАТО политички војни савез заснован на суштинским вредностима».

«Безбедност свих људи на Косову је од највеће важности за нас. НАТО је присутан на Косову како би се створили стабилност и мир и осигурали слобода кретања и сигурно мирно окружење за све грађане», рекао је Волтерс, који је у мају ове године именован за врховног команданта НАТО снага у Европи.

Упитан шта ће бити његове кључне активности у наредном периоду и шта сматра приоритетом у Европи и региону Западног Балкана, он је поручио да му је «један од главних приоритета примена војне стратегије НАТО за 2019. годину, која даје ажурирану процену данашње безбедносне ситуације и усклађује напоре у циљу повећања спремности и интероперабилности војних снага у целој алијанси».

«Охрабрујем све војске на Западном Балкану да отворено комуницирају међу собом и да учествују у вежбама са војскама при НАТО, што за резултат има унапређење спремности и што нам омогућава да учимо једни од других», закључио је амерички генерал.

http://www.novosti.rs

 

 

 

Командант НАТО снага Волтерс: Војска Србије изузтно цењена у свету, разматрамо сарадњу са «војском Косова»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »