Харадинајева оставка: страх од Хага или притисак Запада

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај поднео је у петак на седници владе неопозиву оставку, уз објашњење да је добио позив за саслушање у Специјализованом тужилаштву у Хагу, као осумњичени за злочине на КиМ током 1998. и 1999. године. Позван је и Бисљим Зирапин, бивши начелник штаба ОВК, а сада саветник Хашима Тачија.

Харадинајев потез се, међутим, тумачи и као последиица унутрашњих притисака, али и притисака Запада на њега, јер не жели да одустане од драконских такса на српску и робу из БиХ.

— Таксе остају, Косовске безбедносне снаге ће наставити да се развијају, а «Трепча» је спремна за инвестиције — рекао је Харадинај, наводећи да није оптужен и да ће у Хагу бити испитан.

Он је појаснио да му је понуђено да се пред Специјалним судом појави као премијер или обичан грађанин, али да је одлучио да не остане на месту шефа владе јер би тиме «наудио Косову»:

— Моја невиност и рат у ОВК, потврђени са две пресуде, не могу никада бити укаљани. Подела или Додикова република су неприхватљиви за Косово и стабилност региона.

Адвокат Бранислав Тапушковић уверен је да Харадинај није поднео оставку због позива у Хаг, већ због сукоба у Приштини око такса, као и захтева великих сила да оне буду укинуте:

— Он ће се прошетати до Хага и вратити се као и сви остали. Мислим да никада неће доћи у обзир као «оптужени», јер ће увек рећи да је већ одговарао пред Хашким трибуналом, који га је ослободио од оптужби за злочине на КиМ.

Неки од злочина ОВК

Позив Харадинају да дође у Хаг уследило је дан пошто је његов брат и посланик његове партије, Алијанске за будућност Косова, Даут Харадинај био кратко задржан на бечком аеродрому због потернице коју су издале власти у Србији. Пре тога, владу на чијем је челу више пута прозивала је Амбасада САД у Приштини због тога што на функцијама држе осумњичене за најтежа дела или осуђене за ратне злочине.

Списак злочина због којих је Харадинај могао бити позван на саслушање у Хаг прилично је дугачак. У Србији је против бившег лидера ОВК поднето 108 кривичних пријава.

Правда Харадинаја није стигла у Трибуналу за ратне злочине у Хагу. За прогоне, малтретирање, мучење, депортацију, убиства, злочине против човечности и кршења обичаја рата, удружени злочиначки подухват, суђено му је два пута и ослобођен је.

У оптужници је наведено да је злочине против Срба, Рома и Египћана као и нелојалних Албанаца спроводио у зони «Дукађини», која је обухватала Призрен, Ђаковицу, Пећ, Исток, Клину, Дечане… Током процеса убијено је 19 потенцијалних сведока.

У досијеу «Харадинај» наших безбедоносних служби наводи се да је одговоран за убиство 47 људи. Наредио је да се у подруму хотела «Паштрик», у Ђаковици, направи привремени затвор где су цивили мучени. Тукли су их, чупали им нокте, силовали, секли уши, терали да пију мокраћу и једу измет.

Према сведочењима, Харадинајев саборац убио је српску бебу која је имала само две недеље, рекавши њеном оцу: «Ево, сада имаш месо за пасуљ».

Фото А. Станковић

Један Албанац сведочио је да су браћа Рамуш и Даут Харадинај после окончања сукоба 1999. организовали хватање преосталих Срба и њихов транспорт у Албанију, ради трговине органима.

Уколико, ипак, оптужница буде подигнута, у њој ће морати да се нађу нека нова дела за која му није суђено или она која су помињана у претходној верзији, али са новим доказима.

http://www.novosti.rs

Харадинајева оставка: страх од Хага или притисак Запада

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »