Дармановић: СПЦ се плаши «губитка монопола»

Српска православна црква у Црној Гори плаши се губитка монопола у неким стварима, оценио је шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић и поручио да неће бити никаквог безакоња и отимања имовине.

Срђан Дармановић је за Глас Америке подсетио да су закон о слободи вероисповести прихватиле све верске заједнице у Црној Гори, осим СПЦ, која нарочито потенцира питање имовине, преносе подгоричке Вијести.

Црногорски министар је рекао да Венецијанска комисија никада не би прихватила законски текст који би био у супротности са европским стандардима, додајући да сматра да нема опасности које потенцира СПЦ у Црној Гори.

«Мислим да је нешто друго посреди – да се СПЦ плаши губитка неких монопола у неким стварима. Никаквог безакоња и отимања имовине неће бити и то гарантују одредбе закона», рекао је Дармановић.

Шеф црногорске дипломатије сматра да се ради о томе да ће држава одредити која ће културна добра Црне Горе доћи под државну имовину.

«Али ће коришћење остати исто. Постоји интересантан документ о храму Светог Саве у Београду. Корисник је СПЦ, а власник држава. У Црној Гори се ништа другачије неће десити сем таквог модела који је уобичајен», рекао је црногорски министар спољних послова.

Упитан о томе да ли се ово питање политизује, Дармановић је одговорио да је СПЦ «пре свега политички чинилац у Црној Гори па онда верски».

 

 

РТС/Вијести

Дармановић: СПЦ се плаши «губитка монопола»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »