Захарова: Продужавање притвора Вишинском — срамота

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова назвала је срамотном одлуку кијевског суда да продужи притвор уреднику портала „РИА Новости Украјина“ Кирилу Вишинском.

Марија Захарова (Фото: Лола Ђорђевић)

„Стид и срам. То су европске вредности“, написала је Захарова на својој страници на Фејсбуку.

Руска омбудсманка — одлука о притвору чисто политичка

„Одлука суда да продужи притвор Вишинском била је предвидљива и чисто политичка“, написала је омбудсманка Русије Татјана Москаљкова на свом профилу на Инстаграму.

„Кирилу Вишинском је продужен притвор до 19. септембра. Та одлука била је предвидљива. Сматрам је чисто политичком, а не правном. Настављам да чиним све што је могуће како би новинар могао бити пуштен на слободу“, истакла је Москаљкова.

 

Суд у Кијеву одбио је данас да ублажи меру задржавања Вишинском који је осумњичен за велеиздају и продужио му је притвор до 19. септембра.

Случај Вишински
Вишински је притворен у Кијеву 15. маја 2018. године. Новинар се терети за подржавање самопроглашених република Донбаса и велеиздају. Максимална казна за ово дело је до 15 година затвора.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је ово ситуација без преседана, а Москва је Кијеву упутила протестну ноту са захтевом да се прекине насиље над представницима медија.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир изразио је озбиљну забринутост због акција украјинских власти против „РИА Новости Украјина“ у Кијеву. Он је истакао да су „према Хелсиншком Завршном акту, државе-чланице ОЕБС-а преузеле на себе одговорност да промовишу услове који новинарима једне земље-учеснице омогућавају да врши своју професионалну делатност у другој“. У изјави се наводи и да Дезир наставља пажљиво да прати развој догађаја у вези са претресом канцеларија руских медија од стране СБУ.

Генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер је, коментаришући случај Вишинског, нагласио да су се све земље организације обавезале да ће помагати у стварању услова у којима новинари могу да испуњавају своје обавезе у другој држави-учесници, и стога морају да се придржавају међународних стандарда и да се не мешају у рад медија.

Гремингер је додао и да се ОЕБС противи кривичном гоњењу новинара због њихових професионалних делатности и да инсистира на ослобађању оних који су иза решетака, укључујући међу њима и Вишинског.

Спутник

Захарова: Продужавање притвора Вишинском — срамота

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »