Ужас у Јапану: Живи изгорели у филмском студију, монструм викао «Поцркали дабогда!»

Најмање 33 људи је погинуло, а десетине су рањене, пошто је један човек (41) подметнуо пожар у филмском студију, специјализованом за анимације, у јапанском граду Кјоту.

Полиција је потврдила да је насилник у студио упао у преподневним сатима, просуо бензин по просторијама и креснуо шибицу. Све је, кажу очевици, подсећало на кадрове из акционог филма.

Ово је најсмртоноснији пожар, од оног 2001. године у забавном округу Кабукицо у Токију, кад су погинуле 44 особе. Од око 70 људи колико их је било у моменту избијања пожара, у болницама је 36 људи, од којих је десет у критичном стању, изјавио је Кјото Казухиро Хајаши, званичник ватрогасне службе.

Човек који је изазвао ову катастрофу, приведен је, потом одведен у болницу због задобијених повреда, због чега полиција није могла одмах да га испита.

 

Јапански премијер Шинзо Абе, изјавио је да је случај исувише фрапантан да би могле да се нађу примерене речи и изјавио саучешће породицама погинулих. Сатима пошто је ватра букнула, трајала је акција спасавања из рушевина ове, некад троспратне зграде.

Лекари су саопштили да су жртве страдале услед «срчано-плућног застоја». Британски «Би-Би-Си» коментарише да је ова формулација уобичајена у Јапану, у случају кад нема званичне потврде узрока смрти.

Полиција је на лицу места пронашла и ножеве, а сведоци су потврдили да је злочинац узвикнуо: «Поцркали дабогда!» пре него што је запалио ватру. Јак прасак претворио се у прави пакао, описали су очевици призор који се потом одвијао пред њиховим очима.

Спасиоци су нашли неколико угљенисних тела на противпожарним степеницама, па су, потом, почели да претражују раван кров у нади да ће наћи преживеле.

Осумњичени није био запослен у овом филмском студију, али је, очигледно, имао са управом неке нерашчишћене односе. Пошто је подметнуо пожар, виђен је како трчи према оближњој станици метроа, али је убрзо затим пао.

Поштоваоци овог филмског студија широм Јапана изражавају своје огорчење што је дошло до трагедије и саучествују са породицама жртава.

За само шест сати, посредством интернета, прикупљено је 300.000 долара хуманитарне помоћи.

 

РУШИЛИ СТАНДАРДЕ

Кјото-анимације, познате под скраћеним називом «Кјоани», основане су 1981. године и, између осталог, производиле су веома популарне анимиране шоу-програме, укључујући «К-Он» и «Меланхолија Харухи Суцумија».

Једна од «Кјоани» серија «Евергарден», стигла је на глобалну ТВ понуду, посредством «Нетфликса».

Студио је познат и по томе што аниматоре плаћа регуларно, раскидајући са стандардима ове бранше да се тарифира по кадру, што је запослене стављало под енормни притисак. 

 

Ужас у Јапану: Живи изгорели у филмском студију, монструм викао «Поцркали дабогда!»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »