Суд потврдио: Холандија делимично крива за смрт 350 Сребреничана

Врховни суд Краљевине Холандије данас је потврдио ранију одлуку по којој је Холандија одговорна за смрт 350 Сребреничана у јулу 1995. године, преноси портал „Кликс“.

Убијени Сребреничани, за које Холандија сноси одговорност, истерани су из базе холандског батаљона УН 13. јула 1995, након чега су ликвидирани, подсећа тај портал.

Данашња пресуда је коначна, односно правоснажна пресуда највишег судског органа у Холандији, а донесена је након жалбе представника породица убијених у Сребреници на закључак по апелацији из 2017. године на истоветну пресуду Окружног суда у Хагу из 2014. године.

И тада је Холандија проглашена одговорном за смрт Сребреничана у размери од „30 одсто“, са закључком како „није сигурно“ да би убијени успели да преживе и да су остали у бази холандског батаљона.

„Кликс“ истиче да је том одлуком Холандија ослобођена одговорности за страдање Сребреничана који нису били унутар базе Холандског батаљона, стационираног у Поточарима.

Према тој пресуди, Холандија је дужна да исплати одштету породицама жртава, али сам износ одштете није прецизиран.

Истовремено, држава Холандија је поднела жалбу по истом предмету, али са захтевом да се Краљевина ослободи одговорности за догађаје из јула 1995. године, када је Војска Републике Српске ушла у Сребреницу. Грађани су потом затражили заштиту у бази холандског батаљона УН, с обзиром на то да је до тог дана Сребреница била заштићена зона УН.

Заштита им није пружена, деца и жене су одвојени од мушкараца, након чега су послати на територију под контролом Армије РБиХ, а мушкарци су задржани и уследила је масовна ликвидација затечених, али и оних који су накнадно заробљени приликом бежања према слободној територији.

СПутњик

Суд потврдио: Холандија делимично крива за смрт 350 Сребреничана

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »