Поштујемо наш суд, радикали неће у Хаг

Пријатељ Тужилаштва Механизма за кривичне судове (амикус курије) успротивио се у четвртак жалби Министарства правде Србије на одлуку да се против посланика СРС Вјерице Радете и Петра Јојића, оптужених за непоштовање суда, процес води у Хагу, а не у Србији.

Жалба из Београда на одлуку судије упућена је Механизму 10. јуна 2019. године, и у њој је, како сазнајемо, истакнута дугогодишња и доследна сарадња Србије најпре са Хашким трибуналом, а затим и са Механизмом за међународне кривичне трибунале (ММКТ). Указано је да је наша земља испоручила од председника државе, преко председника и потпредседника Владе, до највиших војних функционера и наведено да смо доставили сву тражену документацију, списе, доказне материјале, строго поверљиву документацију…

Зато нема истине у речима пријатеља Тужилаштва да Србија не сарађује са судом, нарочито зато што се та тврдња односи на неиспоручивање двоје припадника СРС — политичке партије која није на власти — указује се у жалби.

Посебно је истакнуто да Београд мора да поштује одлуку домаћег суда, који је решењем утврдио да не постоје услови за изручење. А што се тиче бојазни да би Радета и Јојић као посланици били заштићени имунитетом уколико би се нашли пред српским правосуђем, у жалби се подсећа да према Уставу и Пословнику Народне скупштине имунитет не штити трибуне од одговорности за вршење кривичних дела.

С друге стране, пријатељ суда је навела да се сведоци боје да сарађују са српским државним органима. На ту оцену, Србија је одговорила да су у свим случајевима домаћи органи успешно спровели заштиту сведока и да је та област и законски и у пракси регулисана.

У образложењу одговора амикус курије на жалбу наводи се да она «треба да буде одбијена, јер Србија није успела да покаже да одлука судије садржи неку конкретну грешку у примени права или да је тако неправична или неразумна да представља злоупотребу његове дискреције».

Одлуку да се Радети и Јојићу суди у Хагу донео је, 13. маја, нови судија у овом предмету Лиу Даћун, чиме је поништио ранију одлуку турског судије Ајдина Сефа Акаја да се предмет уступи Србији. Даћун је наложио да се радикали ухапсе и изруче Хагу.

Радета и Јојић оптужени су да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС Војислава Шешеља.

УКЛОЊЕНО 19 СВЕДОКА ПРОТИВ РАМУША

Занимљиво је да је као један од главних разлога зашто је судија донео одлуку да се радикалима суди у Хагу, а не у Београду — безбедност сведока.

Што се тиче безбедности у Хагу, још је бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић оптужио Трибунал да је одговоран за смрт 19 сведока у «предмету» Рамуша Харадинаја. После нестанка и убиства ових сведока, сви остали су се повукли.

http://www.novosti.rs

Поштујемо наш суд, радикали неће у Хаг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »