По Путиновом плану: Руски бум у производњи житарица

Русија ће до 2035. године повећати производњу житарица на 150,3 милиона тона, процењује руско министарство пољопривреде у «оптимистичном сценарију» из нацрта нове стратегије.

Иста стратегија подразумева и улагања од неколико десетина милијарди долара у инфраструктуру и логистику.

Стратегија развоја до 2035. године, која је послата влади на разматрање, коштаће више од 4.400 милијарди рубаља (70 милијарди долара), а средства ће се обезбедити од приватних инвеститора, путем зајмова и државног финансирања, наводи се у саопштењу министарства, а преноси агенција Ројтерс.

Руска производња житарица би, како оцењује британска агенција, могла да одигра кључну улогу у плану председника Владимира Путина најављеном пре годину дана о повећању извоза пољопривредних производа на 45 милијарди долара до 2024. године.

Према основном сценарију, Русија, као највећи извозник пшенице у свету, производиће 140 милиона тона житарица годишње до 2035. године, док ће извозити 55,9 милиона тона, саопштило је министарство.

Истовремено, оптимистичнији сценарио предвиђа производњу од 150,3 милиона тона и извоз од 63,6 милиона тона.

Ове године би производња житарица требало да износи 118 милиона тона, а извоз у сезони 2019/2020. око 45 милиона тона, према проценама министарства, преноси Танјуг.

По Путиновом плану: Руски бум у производњи житарица

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »