Парламент РС подржао Додиков вето у Председништву БиХ

Народна скупштина Републике Српске потврдила је двотрећинском већином изјаву председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, да је по виталне интересе Српске штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац у Хрватској.

Одлуком Народне скупштине РС на посебној седници оспорена је одлука Председништва БиХ о обустављању изградње Пељешачког моста, која је донета прегласавањем Додика од стране друга два члана Председништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовића.

Та одлука Председништва неће ступити на снагу, преноси РТРС.

Од 72 присутна народна посланика, за Одлуку о потврђивању Додикове изјаве гласало је 60 посланика, против је било шест, а уздражно шест посланика.

У обједињеним закључцима СНСД-а, ДНС-а, СП-а, ПДП-а, ДЕМОС-а, НДП-а и Уједињене Српске, који су вечерас усвојени, наведено је да Скупштина тражи од свих представника Српске у заједничким институцијама БиХ да инсистирају на свим отвореним питањима између РС, БиХ и Хрватске, попут одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори и утврђивања граница на реци Уни и гаранције да ће мост на Сави бити завршен у предвиђеном року.

Од српских представника на свим ниовима институција БиХ тражи се и да одбију парцијално решавање питања граница са Србијом и Хрватском.

Скупштина поздравља решавање свих граничних спорова са Србијом и Хрватском и захтева ратификацију Споразума о граници са овим државама искључиво и истовремено у Парламентарној скупштини БиХ.

Прихваћен је и закључак ПДП-а о формирању тела Народне скупштине који ће радити на побољшању положаја Срба у Хрватској.

РТРС

Парламент РС подржао Додиков вето у Председништву БиХ

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »