Горан Триван потписао  уговоре са представницима јединица локалних самоуправа о суфинансирању реализације пројеката успостављања регионалних система управљања отпадом

Министар заштите животне средине Горан Триван је потписао  уговоре са представницима јединица локалних самоуправа о суфинансирању реализације пројеката успостављања регионалних система управљања отпадом. На основу јавног конкурса који је расписало Министарство, средствима Зеленог фонда РС, у укупном износу од 99.960.000 динара биће суфинансирани пројекти регионалних центара у Сомбору, Новом Саду, Новој Вароши и Пироту.

Министар Горан Триван је након потписивања уговора рекао да је један од најважнијих приоритета у заштити животне средине у Србији решавање питања отпада, како отпадних вода, тако и комуналног, чврстог отпада. Указао је да је стратешки циљ да се уреди управљање комуналним отпадом кроз успостављање регионалних центара, што подразумева изградњу целокупне инфраструктуре – трансфер станица за сакупљање и сепарацију рециклабилног отпада, рециклажних дворишта, постројења за искоришћење отпада за добијања енергије.

„Србију у процесу успостављања двадесетак регионалних центара за прераду и управљање чврстим комуналним отпадом чека инвестиција од 2 милијарде евра. Србија те паре нема и зато је важно да све општине што хитније ураде пројектно-техничку документацију како би се покренули пројекти и обезбедили инвеститори. Србија је овај процес започела великом инвестицијом у Београду,успостављањем јавно-приватног партнерства за депонију„Винча“ и то је пут којим могу ићи и други регионални центри како бисмо обезбедили конкурентност у овој области у региону“. Триван је казао да без помоћи Владе Србије и Министарства неће бити значајнијег напретка у овој области. Навео је да је у циљу припреме инвестиционог циклуса и боље припремљености региона за неопходне инфраструктурне пројекте, прошле године за санацију и затварање несанитарних депонија издвојено 100 милиона динара, а ове године,  конкурсом који је у току,за санацију и ремедијацију сметлишта опредељено је 230 милиона динара. Министар Триван је позвао све општине да озбиљно и одговорно у најкраћем року  приступе послу израде пројектно-техничке документације која је предуслов свих инвестиција у чему ће имати на располагању све капацитете Министарства, стручну, техничку и финансијску  подршку.

Представници општина и градова који су носиоци активности на организацији регионалних система за управљање комуналним отпадом указали су на значај финансијске али и стручне подршке коју имају у Министарству заштите животне средине. На основу спроведеног конкурса Министарства,предвиђено је суфинансирање Града Сомбора за успостављање регионалног центра за управљање отпадом који је планиран за општине Западнобачког округа – Сомбор, Апатин, Кула, Оџаци, али и општину Бач из Јужнобачког округа.За општину Нова Варош, опредељена су средства за израду пројектне документације за изградњу регионалног центра за управљање отпадом „Бањицаˮ, за општине општина Прибој, Пријепоље, Нова Варош и Сјеница.Граду Пироту средства су намењена за израду идејног решења и пројекта за грађевинску дозволу за изградњу компостане у оквиру регионалног центра управљања отпадом, који обухвата општине Пирот, Бабушница, Димитровград и Бела Паланка. СуфинансирањезаГрад Нови Сад, подржава успостављање регионалног система управљања отпадом за већину локалних самоуправа из Јужнобачког управног округа, које имају потписан међуопштински споразум о формирању региона за управљање отпадом (Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Врбас, Жабаљ, Нови Сад, Србобран и Темерин).

Извор и фото: МЗЖС

The post Горан Триван потписао  уговоре са представницима јединица локалних самоуправа о суфинансирању реализације пројеката успостављања регионалних система управљања отпадом appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »