Глас Америке, позивајући се на НАТО изворе, тврди да у разговору Вучића и Волтерса није било приче о хитној вези са Кфором

Глас Америке («VOA») прецизира, позивајући се на изворе у Врховном штабу савезничких снага у Европи (SACEUR), да је у разговору генерала Тода Волтерса, главнокомандујућег НАТО и снага САД у Европи са председником Србије Александром Вучићем, било речи о потребама очувања и поспешивања постојећих видова комуникација са Кфором.

Врховни командант НАТО снага у Европи и командант америчких војних снага у Европи Тод Волтерс у посети Србији(Фото: Лола Ђорђевић)

За «VOA» су из Врховне команде дали ту изјаву поводом не сасвим прецизних навода појединих медија о садржају разговора Вучића и Волтерса.

«Актуелни командант Кфора (Лоренцо Дадарио) комуницира са Војском Србије и можда је то било погрешно преведено. Генерал Волтерс је захвалио свим лидерима за подршку коју дају том начину комуникације и истакао колико је важно то што командант Кфора има могућност директне комуникације са свима у региону како би се одржао мир. Да буде у могућности да брзо стиша напетости или насилне инциденте», речено је Гласу Америке.

У неколико медијских интерпретација саопштења након сусрета генерала Волтерса и председника Србије Вучића у Београду наведено је да је «генерал Волтерс прихватио да у сваком тренутку, без одлагања, постоји могућност међусобне комуникације са командантом КФОР-а на Косову», наводи «VOA».

Тод Волтерс (фото : Лола Ђорђевић)

Гласу Америке је у SACEUR указано и да је сврха Волтерсовог боравка на подручју западног Балкана била промоција мира.

«У свакој од држава имао је састанке са лидерима да би се информисао о ситуацији на терену, истражио могућности за побољшање сарадње са војним снагама НАТО у региону и да би промовисао мир и стабилност на том подручју», кажу у Врховном штабу савезничких снага у Европи. 

Глас Америке, позивајући се на НАТО изворе, тврди да у разговору Вучића и Волтерса није било приче о хитној вези са Кфором

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »