Дачић након састанка са Болтоном: САД знају да проблем није у Београду него у Приштини

Сједињене Америчке Државе не сматрају да је питање Косова завршено, него мисле да треба да се постигне договор који је прихватљив и за Београд и за Приштину, а то је наравно и наша позиција, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић после разговора са америчким саветником за националну безбедност Џоном Болтоном у Вашингтону.

«Болтон је говорио да САД желе да помогну да се дође до решења, ми смо спремни да учествујемо у дијалогу, али неко треба да изврши притисак на Приштину да укине таксе», рекао је Дачић за РТС.

Без обзира што неки наши људи мисле да се позиција САД према Косову није довољно променила, што бисмо ми волели да је она принципијелно другачија што се тиче независности Косова, ми то не можемо да променимо, али се ипак нешто променило, казао је шеф дипломатије.

«Оно што се променило то је да САД више не прате тај, како је Болтон рекао, аутопилот спољне политике од пре 20, 30 година и да граде креативан приступ да се нађе компромисно решење», нагласио је Дачић.

Дачић, који је учествовао на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода која се одржава у Вашингтону, оценио је да је значајно што је до састанка са Болтоном дошло зато што, како каже, није примао друге министре који су дошли у Вашингтон, већ само оне који су од значаја за неке приоритете америчке спољне политике, што потврђује да је проналазезење компромисног решења за КиМ високо на листи спољнополитичких приоритета администрације америчког председника.

«Састанак је био изузетно користан, разменили смо мишљење о блокади дијалога где они знају да проблем није у Београду него у Приштини и да ће покушати да учине све што могу да се тај дијалог одблокира», рекао је Дачић.

За нас је, како је додао, то веома битно зато што ми сматрамо да треба да буду укинуте таксе да би дошло до наставка дијалога.

«Они сматрају да би проналажење компромисног решења било од значаја за регионалну стабилност, а самим тим се налази високо на линији спољнополитичких приоритета САД», навео је он.

Дачић је казао да су током разговора са Болтоном за Србију изречене позитивне оцене о ономе што Србија ради.

ДАЧИЋ СЕ У ВАШИНГТОНУ САСТАО СА РИКЕРОМ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, разговарао је данас у Вашингтону са вршиоцем дужности заменика државног секретара САД задуженог за Европу и Евроазију Филипом Рикером.

Дачић у Вашингтону учествује на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода.

Дачић и Рикер су се кратко састали и 11. јула у Лондону, на маргинама Глобалне конференције за слободу медија, када је договорено да се поново састану у време конференције у Вашингтону, на којој ће учествовати српски министар.

Дачић након састанка са Болтоном: САД знају да проблем није у Београду него у Приштини

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »