Зеленски открио начин за побољшање односа са Русијом

Украјински председник Владимир Зеленски сматра да повратак у домовину украјинских морнара ухапшених у Русији може бити корак ка поновном успостављању нормалног дијалога.

Према његовим речима, током телефонског разговора са Владимиром Путином, он је саопштио да подржава размену заробљеника са устаницима Донбаса по формули — „сви за све“. При томе је истакао да би прво желео да врати у Украјину грађане земље који су ухапшени у Русији.

„Почнимо са морнарима. Чини ми се да је то нормалан корак за повратак дијалога — и реалан корак за заустављање рата“, рекао је Зеленски на снимку објављеном на његовом каналу на Јутјубу.

Украјински председник је напоменуо и да је формат размене према формули „сви за све“ закомпликован чињеницом да се спискови двеју страна не подударају.

„Списак наших ’свих‘ који се налазе на привремено окупираним територијама не подудара се са списком оних који контролишу те територије“, објаснио је Зеленски.

Зеленски је на инаугурацији изјавио да је спреман за дијалог за решавање сукоба у Донбасу, а први корак ка његовом почетку био би повратак заробљеника.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков изразио је наду да ће се дискусија у вези са разменом осуђеника са Украјином наставити, али да су раније постојали одређени проблеми са квалификацијама ових лица, преноси Спутњик.

Зеленски открио начин за побољшање односа са Русијом

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »