Започела кампања за заштиту орла крсташа у Србији

Опстанак и повећање бројности орла крсташа парадигма је заштите животне средине и борбе за очување биолошке разноврсности и природних вредности Србије што је задатак свих нас, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван поводом почетка кампање заштите ове величанствене птице коју реализују компанија Карлсберг Србија у партнерству са Друштвом за заштиту и проучавање птица Србије и Министарством заштите животне средине.

Некада распрострањена врста, у Србији данас обитава последњи гнездећи пар ове глобално угрожене птице. Угроженост популације орла крсташа, као и других врста које нестају у природи, последица је неодговорног и деструктивног понашања човека према живом свету и Планети, рекао је министар Горан Триван. Он је указао да је човек последњих деценија мењао лице Планете темељно уништавајући њене ресурсе. Уколико настави са овим, захваљујући високим технологијама и генетском инжењерингу човек ће највероватније обезбедити свој опстанак, док ће биодиверзитет какав данас познајемо нестати, додао је. Таква промена заувек ће утицати и на човека, који без живог света и лепоте у свом окружењу, више никада неће бити исти. Међутим, немамо права да то чинимо природи и Планети, и зато морамо да мењамо своје понашање, нагласио је Триван. Он је указао да су заштита животне средине, улагање у пречишћавање вода, услов и за очување врста. Пречишћавање воде је приоритет, рекао је, јер без чисте воде нема ни здраве животне средине, а без ње ни биодиверзитета. Поред овог, министар се заложио за што шире укључивање у акције пошумљавања које представља најјефтинији и најједноставнији успешан одговор на последице климатских промена, али истовремено, и као фактор очувања биолошке разноврсности. Пошумљавање полако добија право грађанства, указао је, наводећи процене швајцарских стручњака да, уколико би посадили близу милијарду могућих хектара шума на Планети, онда би те шуме за одређено време абсорбовале близу две трећине угљен-диоксида из ваздуха.

Кампања за очување орла крсташа у оквиру друштвено одговорног пословања компаније Карлсберг Србија значајна је подршка активностима на заштити биодиверзитета и заштите животне средине, и било би добро да што више компанија на овај начин изражава своју бригу о друштвеној заједници, рекао је министар. Министарство ће се, заједно са свим другим институцијама, укључити у активности пројекта,  али је поред овог неопходно да се спроводе и дугорочне мере заштите, како би орао крсташ опстао и повећао своју бројност у Србији, нагласио је министар Горан Триван.

Извор и фото: МЗЖС

The post Започела кампања за заштиту орла крсташа у Србији appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »