ВИДЕО: Протести у Француској против ратификације СЕТА споразумаУ Француској, нови талас протеста. Овог пута демонстранти, по традицији, носе жуте прслуке, међутим, сада траже од посланика да уведу вето на ратификацију СЕТА. Више од 70 организација, укључујући синдикате пољопривредника, Гринпис и друге организације за људска права, «свечано» је позвало законодавце у Народној скупштини да одбаце споразум.

Свеобухватни економски и трговински споразум између ЕУ и Канаде (СЕТА) одобрен је од стране Европског парламента пре две године, али га  мора ратификовати свака од земаља чланица Европске уније како би постали трајни.

Споразумом су укинуте тарифе за 98 посто робе и услуга између Канаде и Европе, што, према ЕУ, доводи до губитка од 590 милиона еура (890 милиона америчких долара или 665 милиона долара) царина сваке године.

У Француској, СЕТА се суочила са снажним противљењем пољопривредника и еколога, који тврде да то угрожава сигурност хране и еколошке стандарде у земљи, отварајући тржишта за већу конкуренцију.

ВИДЕО: Протести у Француској против ратификације СЕТА споразума

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »