Све чешћа присвајања Истре и Далмације

Италијани све чешће присвајаји Истру и Далмацију — један од младића који су поставили италијанску заставу на Трсату јавно се представио и поручио да је Ријека део Италије.

Три младића су прошлог мјесеца поставили италијанску заставу и објавили на Јутјубу видео на којем се не виде најбоље њихова лица, а сада је један од њих на «Фејсбуку» објавио јасну фотографију.

«Ја сам Роберто ди Биасо и преузимам одговорност за оно што се догодило» — пише младић из Локоротонда из регије Бари, који у обраћању спомиње и велику Италију и «италијанску Ријеку».

Он тврди да то «није био непријатељски чин према Хрватима, већ знатижељан и авантуристички потез, који ће остати упамћен и за сто година», преноси ријечки «Нови лист».

«Као Италијан осјећам италијанску Ријеку, то је део породице који је отет од нас. Више нећемо сагињати главу пред историјским неправдама» — пише Ди Биасо.

Инцидент са италијанском заставом изазвао је осуду у Ријеци. Градоначелник Војко Оберснел назвао је то кукавичким потезом и позвао на «заустављање опасних идеја и полусвета који би својатао туђе територије».

Недавно је и градски вијећник у Трсту Лоренцо Ђорђи навео да су Истра, Кварнер и Далмација до Сплита — италијанска подручја.

Он је на својој Фејсбук страници објавио фотографију, односно пренео објаву са службене странице Италијанског покрета иредентиста, на којој се види «силуета Италије» на италијанској застави, с тим да се границе те илустрације протежу све до Боке которске у Црној Гори.

Ђорђи је поручио да је то Италија и да се «ништа не може сматрати готовим док се не заврши правдом».

Све је почело пре некилико месеци када је председник Европског парламента Антонио Тајани на комеморацији Дана сећања на жртве фојби у Базовици, одржао у коме је «припојио» Истру и Далмацију Италији.

«Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација, живели есули, живеле вредности наше домовине» — рекао је Тајани.

Он је био један од оснивача странке Форца Италија /Напријед Италија/, с којом је Силвио Берлускони четири пута освојио премијерски мандат.

Све чешћа присвајања Истре и Далмације

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »