Русија учинила све за очување Споразума о ликвидацији ракета

Русија је учинила све што је у њеној моћи да одржи Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и да уклони узајамне забринутости са Сједињеним Америчким Државама, али Вашингтон избегао дијалог, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Русија је учинила све да сачува овај споразум, да успостави професионалан и конкретан разговор о заједничким питањима. Сједињене Америчке Државе не само што су овај дијалог избегавале, већ су заправо забраниле својим савезницима из НАТО-а да у њему учествују“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре након разговора са немачким колегом Хајком Масом.

Вашингтон је почетком године објавио да једнострано излази из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, оптуживши Русију за дугогодишње нарушавање овог споразума. Москва све оптужбе пориче.

Председник Русије Владимир Путин је 2. фебруара изјавио да ће Русија реципрочно одговорити на одлуку САД о повлачењу из Споразума и такође обуставити учешће у Споразуму. Он је истакао и да Москва неће допустити да буде увучена у скупу трку у наоружању. При томе је Путин додао да сви предлози Русије о разоружању „остају на столу, а врата отворена“, али и наредио да руски званичници не иницирају никакве преговоре о том питању. Руски лидер је 4. марта потписао указ по коме Русија прекида испуњавање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Русија учинила све за очување Споразума о ликвидацији ракета

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »