Рикер: Београд и Приштина да се врате дијалогу, САД спремне да се укључе

САД су спремне да се укључе у процес дијалога Београда и Приштине, али то не могу да ураде док обе стране саме не одлуче да се врате дијалогу, рекао је вршилац дужности заменика државног секретара САД задуженог за Европу и Евроазију Филип Рикер.

Mondo

Рикер је за Глас Америке рекао да је о потенцијално снажнијој улози САД у процесу дијалога недавно разговарао са првим цовеком Стејт департмента Мајком Помпеом.

«Ми блиско сарађујемо са партнерима ЕУ. Ја сам био укључен у рану фазу дијалога која је водила Бриселском споразуму, за који мислим да је направио велику разлику у функционисању живота, успостављању темпа и смањењу тензија у региону у протеклих пет година», казао је Рикер.

Тренутно највиши званичник у Стејт департменту који се бави Балканом је рекао да верује да на обе стране постоји воља да се пронађе решење и тиме допринесе стабилности и просперитету западног Балкана.

Амерички дипломата је као модел за решавање питања у региону «која вековима нису могла да буду решена» навео лидере Грчке и Северне Македоније.

 

Рикер: Београд и Приштина да се врате дијалогу, САД спремне да се укључе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »