Промоција књиге о «свецу који по земљи хода»: Руси још памте Павла

Српског патријарха Павла су изузетно ценили у Русији и из поштовања су га звали «светац који хода по земљи». О његовим односима са руским патријархом Алексијем и заједничкој борби за Косово и Метохију говорило се на промоцији књиге Андреја Хошева у амбасади Србије у Москви.

Као одличан познавалац односа Руске и Српске православне цркве, као и ситуације на Балкану и посебно на Косову и Метохији, Хошев је написао књигу на основу богате документације и преписке патријараха Павла и Алексија али садашњег руског патријарха Кирила и српског патријарха Иринеја.

О значају књиге «Косово и Метохија — о односима РПЦ и СПЦ последњих година живота патријарха Павла», говорили су амбасадор Србије у Москви, историчар др Славенко Терзић, владика Антоније (Пантелић) настојник Подворја Српске православне цркве у Москви, протојереј Николај Балашов, заменик председника Одељења спољних црквених веза Московске патријаршије и аутор.

Књига доноси уникатан и систематизован научни поглед на однос РПЦ према кризи у српској покрајини КиМ. Та тема је посебно актуелна сада када се обележава 20 година од агресије НАТО и 10 година од смрти патријарха Павла — рекао је Терзић.

Аутор књиге Андреј Хошев је објаснио зашто је одлучио да пише ову књигу.

— Многи познати московски историчари писали су о руско-српским односима у време балканске кризе и трагедије на Косову. Али до сада нико није обрадио аспект црквених односа и подршке Руске православне цркве — рекао је Хошев.

ВРЕДНОСТ

Владика Антоније (Моравички) је рекао да је као настојник Подворја СПЦ у Москви од његове обнове до данас био учесник многих догађаја описаних у књизи.

— Ово дело има несумњиву вредност за наше цркве, поготово за оне који ће изучавати ту проблематику — рекао је Антоније.

 

Он је истакао искрену и дубоку подршку РПЦ за време косовске трагедије.

— Посебан значај је у томе што Хошев износи низ докумената из црквених архива РПЦ и СПЦ везаних за преписку око КиМ. Међународни црквени аспект косовске кризе је мало истраживан на научно-историјском плану и зато објављивање овакве књиге треба поздравити — истакао је Терзић.

В.Влаховић

http://www.novosti.rs/

Промоција књиге о «свецу који по земљи хода»: Руси још памте Павла

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »