Макрон, у ствари, има план?

Француски председник планира да именује специјалног изасланика за Западни Балкан који ће имати активну улогу у решавању косовског проблема, пише Блиц.

Емануел Макрон (Фото: Лола Ђорђевић)

Према незваничним сазнањима тог листа, Емануел Макрон је током дводневне посете Београду о томе обавестио и председника Србије Александра Вучића.

Француски председник има намеру да се активније ангажује у овом региону, каже извор Блица и објашњава:

«Француска жели да преузме кључну улогу у решавању проблема између Београда и Приштине. Пошто због бројних обавеза сам не може на дневном нивоу да се бави расплитањем косовског чвора, има намеру да у наредном периоду нађе човека од поверења кој ће бити задужен за тај део Европе. Биће то француски изасланик за Западни Балкан. Макрон ће захваљујући тој новој фигури практично учврстити свој утицај у овом региону».

С друге стране, и из САД је до сада у више наврата долазило мишљење да би и званични Вашингтон морао да се директније укључи у распетљавање косовског чвора. Последњи је то мишљење изнео генерал-потпуковник Френклин Бен Хоџис. Ипак, званичници САД кажу да дијалог Београда и Приштине води ЕУ и да они то поштују.

Б 92/БЛИЦ

Макрон, у ствари, има план?

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »