Дутерте: Никада ми се неће судити пред међународним судом

Председник Филипина Родриго Дутерте изјавио је да му се никада неће судити пред међународним кривичним судом због рата против наркоманије који води, додајући да у том рату побеђује.

«Биће ми суђено само пред филипинским судом, којим председава филипински судија. Тужиће ме Филипинац. Нећу одговарати неком са Кавказа….. Мора да сте глупи. Ја сам Филипинац. Овде имамо наше судове…С…. Морате да ме водите на друго место? Не бих то волео. Имам своју земљу. Ово ради. Знам да ради. Овде правда делује», рекао је Дутерте у интервјуу, преноси Ројтерс.

Његови критичари, међутим, кажу да полиција убија без доказане кривице.

Због чињенице да га 80 одсто Филипина подржава и има већину у Конгресу, а на руководећим позицијама у судовима, комисијама и истражним телима су људи које он поставља, мала је шанса да ће Дутерте бити опозван или ћему бити суђено, наводи АП.

Дутерте је раније изјавио да је толико посвећен рату против дроге да је спреман да му се суди за злочине против човечности пред Међународним кривичним судом у Хагу или да у том затвору, како је рекао, иструне.

Дутерте је, након најаве суда у Хагу да ће почети истрагу о убиствима у току рата против дроге, наредио полицији да не сарађује и једнострано укинуо чланство Филипина у Међународном кривичном суду.

Ројтерс наводи да се истрага наставља, упркос Дутертеовим одлукама.

Дутерте: Никада ми се неће судити пред међународним судом

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »