Амбасадор Финске: Србија не мора да бира између ЕУ и Русије

Помињањем земаља Западног Балкана у говору после избора за председницу Европске комисије, Немица Урсула фон дер Лајен наговестила је да би интеграције нашег региона у ЕУ коначно могле да крену бржим колосеком. Она је истакла да се реформе морају спровести, али да врата и ум морају бити отворени за наше подручје.

Западни Балкан је врло важан за Европску унију. То је Европа и зато ћу што је могуће више подржавати снажне односе са ЕУ — рекла је Фон дер Лајенова.- Свесна сам да мора да постоји уравнотеженост између Истока и Запада. Зато посебно гледам у централну и источну Европу. Можете се ослонити на мене како ће нагласак бити на овој теми.

Генерални секретар Европског покрета Сузана Грубјешић каже, за «Новости», да је почетак мандата нове председнице ЕК обећавајући и да је важно што, за разлику од њеног претходника Жан-Клода Јункера, није рекла да за време њеног мандата неће бити пријема.

— Добро је што је еврофедералиста, што се залаже за сједињене европске државе и што долази из немачке ЦДУ, партије из које је и Ангела Меркел. У говору је поменула Западни Балкан, није рекла директно проширење, али је истакла да је у питању део Европе.

Добар знак је и што снажно подржава отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом — објаснила је Грубјешићева, али и додала да она води европску владу и да су чланице ЕУ те које се питају.

Амбасадор Финске у Србији Кимо Лахдервита, чија земља председава ЕУ, рекао је за «Јуропијан вестерн Балканс» да се његова држава залаже за проширење, али да то зависи од кандидата, брзине и ефикасности реформи.

Према његовим речима, Србија је и као држава кандидат преузела обавезу да усклади спољну политику са ЕУ, што мора да се постепено одвија:

Притом не мислим да Србија мора да бира између ЕУ и Русије.

ХВАЛА НА СВИМ ЈЕЗИЦИМА

После избора за председницу ЕК Урсула фон дер Лајен се на друштвеној мрежи «Твитер» захвалила земљама чланицама на подршци. Она је на језицима свих чланова «клуба 28» написала: «Хвала».

 

 

Амбасадор Финске: Србија не мора да бира између ЕУ и Русије

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »