Алармантно: Гашење гиганта бивше СФРЈ уништава електроенергетски систем

Искључење Алуминија д.д. Мостар задаје озбиљне ударце и електроенергетском систему БиХ, па ће ово питање бити тема заседања Дома народа Парламента.

Независни оператор система (НОС) у БиХ је 15. јула ове године на захтев Државне регулаторне комисије за електричну енергију (ДЕРК) доставио информацију о стању електроенергетског система након искључења Алуминија д.д. Мостар, а која садржи низ изузетно забрињавајућих информација.

У информацији се наводи да је са становишта безбедности рада електроенергетског система БиХ искључење Алуминија с преносне мреже имало изражене негативне последице, првенствено на стање напонских прилика.

Наведена информација је додатно забрињавајућа јер је познато како у ЕЕС БиХ већ дуже време постоји изражен проблем превисоких напона који је додатно појачан искључењем Алуминија.

Ово питање на седници ће поставити изаступник Социјалдемократске партије БиХ Анер Жуљевић, који сматра да ће искључење овако великог потрошача довести до изазивања ланчаних проблема с вишком производње електричне енегије која се неће моћи извозити због ограничених могућности прекограничних преносних капацитета.

Пример који потврђује наведено је податак да се у фебуару и марту 2018. године из БиХ извозило 1300 Мгх/х, где је ЕЕС БиХ био на граници угрожености и наведени износ извоза не би био ни одобрен да Алуминиј није био у погону.

«У случају када се сва произведена енергија не може пласирати, дотоци у акумулационим језерима, уместо кориштења за производњу усмеравају се на преливање преко брана као чист губитак. С економског аспекта је изузетно важно имати на уму да је Алуминиј трошио 103.000.000 кЊх, што изражено у процентима представља око десет посто укупно преузете електричне енергије са преносне мреже», казао је за Клих.ба Жуљевић.

Узимајући у обзир да поменута информација садржи низ врло забрињавајућих показатеља, он ће тражити од НОС-а да све податке јавно објави како би се јасно утврдиле могуће системске опасности када је у питању искључење Алуминија. Спекулише се да ће искључење мостарске компаније додатно оптеретити остале потрошаче те је врло важно израчунати евидентне финансијске губитке.

Б 92

Алармантно: Гашење гиганта бивше СФРЈ уништава електроенергетски систем

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »