Зеленски: Ускоро шести самит „нормандијске четворке“

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да се састанак лидера „нормандијских“ земаља (Украјина, Русија, Немачка, Француска) може одржати након наредног састанка представника четири земље.

„Постоји ’нормандијски‘ формат, који није радио две године. Први састанак представника је био 12. јула. Договорили смо се да ће бити још један значајнији састанак и након једног састанка, четворица лидера ће покушати да се састану“, рекао је Зеленски у видео-снимку објављеном на његовом каналу на Јутјубу.

До сада су се лидери састајали пет пута: два пута 2014. године, два пута 2015. и једном 2016. године.

О телефонском разговору са Путином
Зеленски је такође навео и да је звао руског колегу Владимира Путина упркос опоменама „украјинских партнера“, јер је то у интересу украјинских грађана.

„Сви, да тако кажем, партнери Украјине били су против тога да зовем Путина. Одлучио сам да Путина назовем, јер је то, пре свега, питање Украјине, питање наших грађана“, објаснио је Зеленски.

Према његовим речима — „треба да захвалимо нашим партнерима, али истовремено и да имамо своје мишљење“.

„Због тога сам позвао Путина. Сви су ме плашили овим разговором. Разговарао сам о нашем народу. Зашто се бојати када је истина на вашој страни“, закључио је он.

Спутњик

Зеленски: Ускоро шести самит „нормандијске четворке“

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »