Врховни командант НАТО снага у Европи Волтерс у посети Србији

Врховни командант НАТО снага у Европи и командант америчких војних снага у Европи Тод Данијел Волтерс је стигао у Србију током турнеје обиласка команди и канцеларија НАТО-а у земљама Европе и атлантског региона, пише Глас Америке позивајући се на изворе у Врховном штабу савезничких снага у Европи (САЦЕУР)

«Војска Србије високо је цењена снага у мировним операцијама широм света», наводи се у саопштењу САЦЕУР-а.

САЦЕУР је навео да је повод за то Волтерсово преузимање команде — што се догодило 3. маја ове године.

«Врховни штаб савезничких снага планира да се сусретне са лидерима како би што боље разумео стање на терену и истражио могућности за побољшање сарадње», речено је Гласу Америке.

Тод Данијел Волтерс је на позицију врховног команданта НАТО снага у Европи преузео од генерала Куртиса Скапаротија, а претходно је обављао функције команданта америчких ваздухопловних снага у Европи и америчких ваздухопловних снага у Африци.

Како се наводи, он је априла ове године изјавио током процедуре за поновно постављање у чин генарала и команданта у Одбору за оружане снаге Сената САД-а, да је америчко присуство на Косову потребно да би се ојачао отпор косовских партнера на, како се изразио, спољне малигне претње.

Такође, тада је рекао и да америчка команда у Европи подржава развој Косовских безбедносних снага у складу са планом транзиције и у пуној у сарадњи са САД и земљама савезницама НАТО.

Информација о Волтерсовој посети државама Европе и атлантског региона актуелна је у недељама пошто је, почетком јула, објављено да је руски председник Владимир Путин потписао закон о прекиду руског учешћа у Споразуму о нуклеарним и конвенционалним ракетама средњег домета са Сједињеним Државама (ИНФ).

САСТАНАК СА ВУЧИЋЕМ

Како је најављено из кабинета председника Србије Александра Вучића, у току преподнева је планиран састанак са главно командујућим НАТО снага у Европи Тодом Волтерсом у згради Председништва на Андрићевом венцу.

Врховни командант НАТО снага у Европи Волтерс у посети Србији

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »