Светски медији шокирани Колиндином изјавом: «Наравно да да је потребно мало насиља над мигрантима»

Изјаве хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић да хрватска полиција врши “пушбек” миграната и тада користи насиље, постале су тема светских медија. Грабар-Китаровић је током боравка у Швајцарској за тамошњу јавну телевизију СРФ признала: “Наравно да је потребно мало насиља када проводите пушбек”.

Проблем је у томе што је спровођење „пушбека” противно међународним конвенцијама које је и Хрватска потписала, а коришћење насиља у том контексту је илегално и по међународном и по хрватском закону. Укратко, председница РХ је признала да Хрватска намерно крши законе и да је политика Хрватске према мигрантима таква да се полицији наредило да се противзаконито понаша.

Сада о томе пише и Гардијан у чланку под насловом “Хрватска полиција користи насиље да би протерала мигранте, каже председница” у којем се истиче да је позната међународна организација Human Rights Watch затражила од Хрватске да прекине ту праксу.

“Протекле три године било је много доказа о томе како хрватска полиција примењује силу према онима који су прешли границу, па их онда протерује у БиХ”, пише Гардијан и додаје како је Колиндино признање “прва службена потврда после месеци службеног негирања”.

О Колиндиним изјавама пише и Дојче Веле (DW) који истиче да је “Хрватска негирала да илегално депортује избеглице у суседну Босну и Херцеговину”, али да је “хрватска председница признала да гранична полиција силом тера мигранте преко границе”.

DW истиче да је Хрватска чланица ЕУ-а од 2013. те да жели ући у Шенгенску зону и да је “постало јасно шта су све тамошње власти спремне да учине да би то постигле”. DW додаје и да већина хрватских медија игнорише све извештаје невладиних удружења и миграната о насиљу које над мигрантима спроводи хрватска полиција, али да је СРФ објавио репортажу која доказује да хрватска полиција илегално протерује мигранте у БиХ.

Колинда је, сматра DW, нехотично потврдила све што хрватски политичари и полиција поричу месецима, у основи признајући да полиција спроводи насилни „пушбек” миграната у БиХ.

DW цитира Јелену Серас из Амнести Интернешнала која истиче да је “признање хрватске председнице шокантно” и да је скандалозно што је Колинда покушала политику „пушбека” дапредстави као легалну.

Вест о Колиндиној изјави у којој је признала да хрватска полиција крши законе и силом протерује мигранте пренели су и бројни други светски портали, попут MSN — а, USBreaking Newsaитд.

 Значајно је да је Колинда те изјаве за СРФ дала пре седам дана и да од тада није било никаквог звнаичног демантија. Ни МУП се није огласио у вези Колиндиних изјава, нити је потврдио, као претходних месеци, да није тачно да полиција силом протерују мигранте у БиХ, што је незаконито.

Колинда је признањем заправо комплетно разоткрила хрватску политику, па сада више нико из власти не демантује да Хрватска својим понашањем према мигрантима крши њихова људска права, међународне конвенције и хрватске законе.

КИТАРОВИЋ: ПРЕМА МИГРАНТИМА ЗАКОНИТО, ПРИСИЛА У НАЈМАЊОЈ МЕРИ

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић у уторак је оштро одбацила покушај реинтерпретирања њених изјава у вези заштите хрватских граница од илегалних миграција.

«Желим да истакнем како хрватска полиција у обављању послова надзора државне границе, самим тиме и границе ЕУ при спречавању илегалних миграција поступа законито, професионално и хумано, а средства присиле према прекршитељима закона примењује у најмањој могућој мери која је неопходна за заштиту сигурности полицијских службеника и за обављање њихових задаћа», наведено је из канцеларије хрватске председнице за Index.hr.Како је навела, сигурност је темељни услов стабилности и развоја Хрватске и самим тиме једна од мојих кључних задаћа. «То су чињенице које никакве игре речи, криви преводи или из контекста извучени делови изјава не могу и неће променити», наведено је у одговору из канцеларије хрватске председнице.

Аутор: Индекс

Светски медији шокирани Колиндином изјавом: «Наравно да да је потребно мало насиља над мигрантима»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »