Селаковић: Говор Макрона на српском језику изненадио и организаторе

Говор на српском језику Емануела Макрона на Калемегдану није изненадио само окупљене грађане, већ и оне који су учествовали у организацији догађаја. Очекивали смо неколико куртоазних реченица на српском, али Макрон је постигао невероватан ефекат, рекао је генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Селаковић је рекао да сарадници председника Србије, који су учествовали у организацији посете Емануела Макрона Београду, нису знали да ће француски председник одржати говор на српском језику.

„Очекивали смо неколико куртоазних реченица на српском, али, као неко ко је дуго учио француски, могу да кажем да је њима потребан велики напор да би овакве реченице изговорили. Макрон је уложио напор, потрудио се да научи наше речи и постигао невероватан ефекат“, рекао је Селаковић.

Оценио је да код грађана преовлађује утисак поноса због доласка француског председника, што је „показао поштовање према држави, председнику, прошлости и унео наду за нове ветрове и боља времена у будућности када је у питању сарадња две државе“.

Подсетио је на речи председника Александра Вучића који је сумирајући резултате посете рекао да је снага у могућности прављења добрих компромиса за своју државу.

„То је залог за успешнију будућност и куповину часног и честитог мира. Да у будућности стварамо услове да се људи овде рађају, овде живе и остају“, рекао је Селаковић.

У Србији је, каже, постало нормално да долазе високи страни званичници, председници Русије, Кине, канцеларка Немачке, премијер Јапана, потпредседник Индије.

„Заборавили смо времена када су нас заобилазили и у прелету преко наше земље. То је велики успех овог руководства и шанса да решавамо неке ствари којима нисмо хтели да се бавимо“, напоменуо је Селаковић.

Подсећајући да је Париз веома брзо признао независно Косово, Селаковић је истакао да је Макрон послао поруку да тиме није све готово, да треба да тражимо дијалог и компромис.

„Као што се Макрон пуним капацитетом укључује, Француска која изласком Британије из ЕУ постаје једина чланица Уније која је стална чланица Савета безбедности УН, притом и нуклеарна сила, преузима одговорност за оно што се дешава у Европи. А ми јесмо у Европи. Уверен сам да то значи да смо добили пријатеља који ће нас озбиљно саслушати, суштински поштовати и, надам се, помоћи нам у решавању овог проблема“, закључио је Селаковић.

 

 

 

Извор: РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »