Русија: Америчка команда повећава број приватних војних јединица у Сирији

Команда америчких Оружаних снага планира да повећа број приватних војних компанија у северним деловима Сирије због смањења свог контингента, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Команда Оружаних снага САД у вези са планираним смањењем свог контингента у Сирији ради интересантно, наиме, повећава број приватних припадника војних компанија у северним и североисточним подручјима“, рекла је Захарова на редовном брифингу.

Према њеним речима, бројност припадника приватних војних компанија у Сирији прелази 4.000, а у другој половини јуна у Сирију је стигло 540 особа, укључујући 70 представника командног и инструкторског особља.

„Главни задаци приватних војних компанија су обука борбених одреда лојалних Вашингтону, као и заштита нафтне и гасне инфраструктуре и обезбеђивање“, додала је она, истичући да активностима ових компанија руководи обједињена централна команда Оружаних снага Сједињених Америчких Држава.

Америчка коалиција од 68 нација изводи ваздушне нападе против терористичке групе ДАЕШ у Сирији и Ираку од 2014. године. Нападе у Сирији није овластила влада председника Башара Асада нити Савет безбедности УН. Амерички председник Доналд Трамп је у децембру 2018. прогласио победу над терористичком организацијом ДАЕШ у Сирији, истичући да је она била једини разлог за присуство америчке војске у тој земљи и најавио да ће америчка војска почети са повлачењем из ове земље. Вашингтон је додао да ће оставити неколико стотина војника у земљи и покушати да створи међународни контингент. За сада ови напори нису донели резултате. У неким деловима Сирије наставља се чистка милитаната.

Спутњик

Русија: Америчка команда повећава број приватних војних јединица у Сирији

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »