Михајловић: Изградња метроа најраније почиње у другој половини 2020. године

“Изградња метроа у Београду, која би могла најраније да почне у другој половини или крајем 2020. године, биће једна од највећих инвестиција у Југоисточној Европи“, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

„У вези са изградњом метроа у Београду очекује нас још много дефинисања оквира, пројеката, док не дођемо у ситуацију да причамо о званичном износу инвестиције и ономе што ће нам понудити партнери, па тек онда да покушамо да почнемо са изградњом у другој половини или пред крај следеће године“, рекла је Михајловић. Каже да је прича о метроу дуга прича и истакла да је метро потребан граду Београду, као и да је суштински потребан и у инвестиционом смислу.

„Када крене изградња, то ће бити једна од највећих инвестиција у Југоисточној Европи“, казала је Михајловић и додала да се говори о две линије метроа у вредности око четири милијарде евра.

Коментаришући писмо о намерама за метро које је потписано приликом посете француског председника Емануела Макрона Београду, Михајловић је казала да је Србија већ имала одређени споразум са Француском, као и да је у складу са стратешким споразумом са Кином потписала у Пекингу документ и са кинеском компанијом.

„Сада смо наставили у духу добрих односа и потписали писмо о намерама, које није обавезујуће“, казала је Михајловић и додала да је за метро остало још много посла да се уради, те да ће се тек тада видети шта нуди кинески партнер, француске и друге компаније.        

„Тек онда ћемо покушати наш план, који смо направили, да спроведемо следеће године, можда у другој половини или пред крај године и да почнемо са радовима“, додала је министарка.

 

Радови на делу пруге Ниш-Димитровград у последњем кварталу

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да се раде пројекти на електрификацији пруге Ниш – Димитровград, као и да ће на једном делу пруге ти радови почети у последњем кварталу ове године.

Михајловић је на конференцији за новинаре у Белој Паланци казала да је Србија прошле године потписала важан уговор у износу од 263 милиона евра, којим се коначно изводи електрификација те пруге, као и да се ради обилазна пруга око Ниша.

“Раде се пројекти, на једном делу почињу радови већ у последњем кварталу ове године, а све се ради у складу са условима ЕУ и Европском инвестиционом банком и ту чак имамо гранта, односно добили смо новац од ЕУ“, казала је Михајловић и додала да ће радови трајати сигурно најмање три године.

 

Ове године почиње градња 400 км нових ауто-путева

У Србији ће се ове године почети са изградњом неколико нових аутопутева у дужини од 400 километара, изјавила је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић истичући да се тако нешто у нашој земљи није догодило претходних неколико деценија.

Михајловић је у Белој Паланци казала да се очекује даље завршетак подзаконских аката везаних за Моравски коридор, као и да је за Сремску Рачу – Кузмин све спремно.

“Камп је направљен од стране извођача, радови треба да почну на лето, а у септембру ће их посетити председници Србије и БиХ и Турске“, казала је Михајловић и додала да се очекује одобравање кредита од Азербејџана везано за деоницу брзе саобраћајнице Шабац – Лозница.

Наводећи да се следеће године очекује почетак радова на аутопуту Ниш – Плочник, Михајловић је казала да све то за Србију представља још један корак ка бољој пословној клими и бољем привредном развоју.

 

Радови на прузи Ниш-Зајечар добро напредују

Радови на реконструкцији пруге Ниш – Зајечар добро напредују, а ове године биће завршено 70 километара, изјавила је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Михајловић је у Белој Паланци казала и да ће свих 90 путних прелаза до рока, који је 2020. године бити обезбеђено на прави начин.

Упитана да ли су пронађени одговорни који су пуштали ту пругу у саобраћај без обзира што није безбедна, Михајловић је казала да је било разних промена унутар Железница, као и да директори имају задатак да виде где је проблем и да тај проблем одмах реше.

“Они су то решавали, а ја и немам овлашћења да наредим директору да некога смени“, додала је Михајловић.

 

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »