Лавров: Мит је да је Кина претња по Русију

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров одбацио је као мит наводе да Кина представља претњу по Русију, уз објашњење да је питање граница између те две земље одавно решено.

Лавров је то изјавио у интервјуу за руски лист „Аргументи и факти“, додавши да је тај податак чак забележен и у билатералном Споразуму о добросуседским односима и пријатељској сарадњи.

„Коначно решење питања руско-кинеске границе одавно је постигнуто. Непостојање територијалних захтева забележено је у билатералном Споразуму о добросуседским односима и пријатељској сарадњи из 2001. године. Имајући то у виду, види се да покушаји истицања мита о кинеској претњи потичу од оних који су забринути због конструктивног развоја руско-кинеских односа», рекао је Лавров.

Коментаришући наводе појединих медија да око 12 милиона Кинеза живи на руском Далеком истоку и у регионима Сибира, Лавров је иразио сумњу у прецизност тих података и додао да је забринутост у вези са тим питањем очигледно преувеличана.

„Смер који Русија и Кина следе ка јачању добросуседских односа вишезначан је и дугорочан и не погађају га краткорочне флуктуације. Руско-кинеска сарадња није усмерена против било кога. Њен главни циљ јесте да помаже друштвеном и привредном развоју и просперитету наших нација и народа“, казао је Лавров.

Лавров: Мит је да је Кина претња по Русију

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »