Хрватски полицајац: Наређују нам да мигрантима узимамо новац и телефоне

Канцеларија Заштитника грађана Хрватске саопштила је да им је крајем марта стигло анонимно писмо једног полицијског службеника граничне полиције о поступању према мигрантима, односно наредби надређених да све избеглице и мигранте враћају на подручје БиХ и то «без папира и без процесуирања», да не би оставили трагове.

У писму, наводи се, стоји још да је припадницима пограничне полиције наређено да мигрантима притом узму новац, разбију мобилне телефоне и баце их у реку или задрже за себе.

Ово саопштење из Канцеларије Заштитника грађана Хрватске, Лоре Видовић, дошло је након бројних извештаја организација које се баве питањем миграната, недавног анонимног писма планинара о бруталном понашању полиције у дому на Рисњаку и нехотичног признања хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић о поступању безбедносних снага током илегалних «push backova».

У поменутом анонимном писму наводи се и да се на тај начин свакодневно с хрватске територије враћа 20 до 50 особа, а да су «посебно окрутни полицијски службеници који су на испомоћи из других полицијских управа» и који «туку и отимају», односно «раде што желе без контроле уз благослов шефова из полицијске станице и управе».

У писмо стоји и да међу мигрантима има и жена и деце, а поступци се спроводе «према свима исто» те да људи долазе исцрпљени, понекад и претучени, али полицијски службеници их «током ноћи пребацују на силу у Босну».

«Свега ту има па неки полицајци посежу и за оружјем, то је срамно за ову полицију, тако ју ја нисам замишљао кад сам ишао у школу. Ја сам их особно преко ноћи вратио 1000, настојим бити што хуманији… Ако одбијем то радити добит ћу отказ, а од чега ћу прехранити обитељ», стоји у писму анонимног полицајца, пренео је хрватски портал Новости

Канцеларија Заштитнице грађана о писму је одмах обавестила Државно тужилаштво и затражила спровођење «ефикасне» и «независне истраге», да би се недвосмислено утврдило да ли се ради о стварним чињеницама или неоснованим оптужбама.

С обзиром на недостатак повратних информација, притужба је почетком јуна достављена и Хрватском сабору, председнику Сабора и председницима надлежних саборских одбора.

«Међутим, како нити од њих правобранитељица још увијек није запримила повратне информације о евентуално подузетим радњама на испитивању навода из притужбе, једина преостала институционална могућност јест обавјештавање јавности темељем чланка 19. Закона о пучком правобранитељу», наводи се у саоштењу Канцеларије.

Садржај овог писма, како наводи Лора Видовић, потврђује досадашње притужбе које је њена Канцеларија већ примила о незаконитим поступањима полиције према мигрантима затеченим у илегалном прелазу државне границе или непосредно након њега.

Насилно поступање и премлаћивање миграната

Досадашње притужбе, подсећа се, говоре о насилном поступању, па чак и премлаћивању, отуђивању новца и осталих вредности, као и враћању миграната преко зелене границе без провођења икаквог законом предвиђеног поступка.

С друге стране, напомињу из Канцеларије Заштитника грађана, у својим одговорима МУП без изузетка наводи да су те притужбе несадржајне и нетачне, не подузимајући при томе све разумне и расположиве кораке ради спровођења истраге и обезбеђења доказа који се тичу спорног догађаја.

«Забрињавајући је и навод анонимног полицијског службеника којим апелира на спречавање оваквог поступања у име више својих колега те истиче да је реално стање још горе од оног на које је пучка правобранитељица у јавним иступима указивала, но да због страха од отказа не може то одбити јер тада не би имао с чиме прехранити обитељ», упозорила је Заштитница грађана.

Каже да је управо у том контексту, важно нагласити и да је осим самог садржаја притужбе, посебно осетљив и положај жалилаца, као и свих других могућих (будућих) жалилаца који достављају податке о оваквим неправилностима, посебно у контексту адекватне заштите оних који овакве неправилности пријављују, а што је загарантовао Законом о заштити оних који пријаве неправилности, који је 1. јула ступио на снагу.

PORTALNOVOSTI.COM

Хрватски полицајац: Наређују нам да мигрантима узимамо новац и телефоне

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »