Хакери украли личне податке више милиона бугарских грађана

Хакери су украли личне и финансијске податке више милиона бугарских грађана тако што су провалили у информациони систем државне пореске управе, објавила је влада у Софији, а преноси Ројтерс.

Сајбер напад на бугарску Националну агенцију за приходе (НРА) догодио се крајем јуна, рекли су званичници, а откривен је након што је једна особа, која тврди да је руски хакер, контактирала локалне медије касно у понедељак нудећи им приступ украденим подацима.

«Упоредили смо 30 одсто података који су објављени и потврдујемо да су то информације које чува НРА», рекао је Росен Бачваров, портпарол Националне агенције за приходе.

Бугарски министар финансија Владислав Горанов изјавио је да је погођено око три одсто базе података НРА, обухвативши више милиона података грађана те земље која, како напомиње Ројтерс, броји «укупно само седам милиона људи».

Информације које су процуриле немају ознаку «тајне» и не угрожавају финансијску стабилност, навео је Горанов.

Један од водећих бугарских дневних листова «24 часа» објавио је да је један фајл који је послао наводни хакер електронском поштом садржао више од 1,1 милион идентификационих бројева са подацима о приходима, социјалном и здравственом осигурању.

НРА је саопштила да безбедносне агенције проверавају «потенцијалне слабе тачке» у њиховом рачунарском систему.

Хакери украли личне податке више милиона бугарских грађана

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »