Електронска трговина захтева већу пажњу и детаљније регулисање

Стефана Миладиновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о трговини и Предлогу закона о изменама и допунама закона о електронској трговини.

Законом се детаљније дефинишу најчешћи облици трговине. Даљинска трговина је дефинисана као трговина путем средстава комуникације. Електронска трговина , као врста даљинске трговине, поље је сиве економије у 21. веку и ниједно друштво није имуно.

У неколико минута ћу се осврнути на један од ова три закона која су на дневном реду данас, а то је Закон о трговини. Честитамо Влади на сва три предложена акта која су врло квалитетна и у духу времена у коме живимо.

Сам Закон о трговини је закон који је добио нову систематику, нова подела трговине која је усклађена, нова правила у продајним поступцима и друга усклађивања са нашим законодавством и са директивама ЕУ.

Према новој подели трговина на мало је подељена на продајно место, лично нуђење и даљинску трговину. Ова трећа, даљинска трговина је дефинисана као трговина путем средстава комуникације. То подразумева и каталошку продају трговине путем поште, ТВ продају, телефонску продају, штампани и рекламни садржај који имамо прилике сваки дан да видимо, али и електронску трговину.

Учешће у укупном малопродајном промету у Србији се из дана у дан увећава, а самим тим интернет трговина је нешто што захтева нашу додатну пажњу и детаљније регулисање. Законом се детаљније дефинишу најчешћи облици трговине, најзаступљенији модели електронског пословања на дигиталном тржишту, што је нормално јер се сваког дана појављују нови модели и нови канали за оглашавање.

Потпуно је јасно зашто постоје и на који начин функционишу рекламе.  Одавно није наше поштанско сандуче једино које је пуно, већ и наши инбокси имејлова и инбукси налога на друштвеним мрежама. Интернет оглашавање је одавно наша реалност и део свакодневнице, што потврђује да Република Србија из дана у дан развија своје информатичко друштво.

На који начин се наши подаци користе, из којих извора се извлаче и како се одбранити од свакодневног бомбардовања рекламних садржаја, посебно на друштвеним мрежама, једно је од питања. Наравно, ово питање регулишу неки други закони, један од њих је Закон о оглашавању, али како интернет заједница из дана у дан постаје бројнија, тако и контрола мора бити већа, не само безбедност, већ и контрола платног промета.

Поред питања како се одбранити од рекламног садржаја, поставља се питање како контролисати продају, односно размену добара која се одвија овим путем? Већина оглашивача продају врши поузећем, што може бити ризик за продавца, али истовремено и ризик за купца. Наравно, постоје залози званичних фирми које транспарентно у складу са прописима нуде производе и своје услуге и њихово свеобухватно пословање може бити контролисано. Постоје и они оглашивачи, односно продавци који су у сивој, односно у црној зони пословања. Ово поље сиве економије јесте поље 21. века и ни једно друштво, ни једна држава није имуна.

Новим законом су предвиђени и подзаконски акти, неколико њих. За нас посланике тај садржај још увек није доступан, али верујем да ће кроз подзаконске акте бити обухваћено и ово пословање, односно ова сива зона. Потпуно је јасно да не можемо решити све, нити обухватити све канале, али верујем да ћемо из године у годину посебно подзаконским актима моћи да поједине нове моделе ипак покријемо.

Оно што је новина, рекла сам на почетку, а значајно је за наше грађане, јесте новина у случају продајних поступака која обухвата акцијску продају, сезонско снижење и распродају. Ово је нешто што је посебно важно, јер смо свакодневно суочени са примерима злоупотреба продаваца, посебно када истакну распродају или сезонска снижења, а након извесног времена врате цене оних производа које су биле на почетку.

Други закон је Закон о електронској трговини. Он се ослања на овај Закон о трговини и усклађује са њим. Најважнија измена тиче се уговарања у електронском облику, регулисање слања комерцијалних порука. Предвиђен је и прекршајни налог. Ми мислимо да је то добро решење. Ускладили сте и са Законом о оглашавању чување самих података. Даље, уклањање непримереног и недопуштеног садржаја, уз обавезе пружаоца услуга да тај садржај уклоне у року од два дана и мислимо да је то добро решење.

Оно што је последње, а мислим да је важно, јесте прекогранично пружање услуга електронске трговине. Ове одредбе су у складу са директивама Европске уније, а њихова је примена одложна, односно биће примењиве приступом Србије ЕУ.

У сваком случају, још једном честитке на квалитетним законима. У дану за гласање подржаћемо сва три закона.

The post Електронска трговина захтева већу пажњу и детаљније регулисање appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »