Бугарска може постати ново складиште америчког нуклеарног оружја

У јеку кризе у односима између Анкаре и Вашингтона, америчко нуклеарно оружје ускладиштено у Турској може бити пребачено у Бугарску, прокоментарисао је информације о локацији америчког нуклеарног оружја у Европи стручњак за међународну и регионалну сигурност Чавдар Бочарев.

Извештај под називом “Нова ера нуклеарног обуздавања? Модернизација, контрола наоружања и савезничке нуклеарне снаге» појавио се у априлу, а на његовим страницама можете пронаћи информације о десетинама војних објеката у којима би Сједињене Америчке Државе могле складиштити нуклеарно оружје.

Међу земљама наведеним у документу биле су Белгија, Немачка, Италија, Холандија и Турска.

Према речима стручњака посебно је занимљива чињеница да је у америчком буџету за текућу фискалну годину издвојено више од пет милиона долара за изградњу логистичког комплекса у Бугарској.

«Сви знамо да на нашој територији постоје четири НАТО базе», наставља он. — По мом мишљењу, овај новац извојен је само за изградњу складишта нуклеарне муниције, јер у Бугарској већ има доста складишта за конвенционално оружје».

Боцхарев је такође сугерисао да ће терен за изградњу таквог арсенала бити полигон Ново село — једна од заједничких америчко-бугарских војних база

Бугарска може постати ново складиште америчког нуклеарног оружја

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »