УН подржале намеру Зеленског да анализира закон о језику

Уједињене нације поздрављају изјаву председника Украјине Владимира Зеленског о намери да се спроведе темељна анализа закона о језику, изјавила је на заседању Савета безбедности УН заменица генералног секретара за политичка питања УН Розмари Дикарло.

„Поздрављамо изјаву председника Зеленског о томе да ће се извршити детаљна анализа закона (о језику). Надамо се да ће то поставити основу за усвајање даљих мера за заштиту мањина“, рекла је Розмари Дикарло.

У Украјини је на снагу ступио Закон о обезбеђивању функционисања украјинског језика као државног, који је у мају потписао тадашњи председник Петро Порошенко. У априлу је Владимир Зеленски, који је победио на председничким изборима у Украјини, обећао да ће извршити детаљну анализу Закона о државном језику у складу са Уставом земље. Зеленски је навео да је закон усвојен „без претходне широке јавне расправе“.

Законом се предвиђа употреба искључиво украјинског језика у готово свим областима живота: у државним органима, школама и универзитетима, болницама, судовима, војсци, полицији, током изборне кампање и референдума итд.

Међутим, документ предвиђа изузетак за енглески и друге језике Европске уније.

Према речима министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, то значи да је једини предмет напада руски језик, који говори већина украјинског становништва.

Спутњик

УН подржале намеру Зеленског да анализира закон о језику

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »