Додик прегласан, иде ли БиХ у спор са Хрватском

Чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић гласали су за покретање спора са Хрватском због изградње Пељешачког моста, али се томе успротивио српски члан и председавајући Председништва Милорад Додик, позивајући се на витални национални интерес.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

Милорад Додик је након седнице Председништва рекао да је било предлога око обустављања радова на Пељешачком мосту и отварања спора са Хрватском.

«Комшић и Џаферовић су гласали за ту одлуку. У формалном смислу се сматра усвојеном, али с обзиром на то да сваки члан има право на витални интерес, ја сам потегао као српски члан Предсједништва питање виталног националног интереса и објаснит ћу у НСРС-у зашто то није добро», истакао је Додик.

Због таквог потеза одлука о покретању спора у овом тренутку је неважећа, па ће се чекати одлука Народне скупштине Републике Српске.

Додик је навео да је предлагао да се с Хрватском направи споразум о граници, а не да се прича усмерава на Пељешачки мост и додао да би због усвајања такве одлуке имали проблеме са бројним субјектима, с обзиром на то да је Хрватска чланица Европске уније.

Уколико две трећине посланика Народне скупштине Републике Српске изгласају да је Додиков потез витални национални интерес, Комшићев и Џаферовићев захтев пада.

Иначе, БиХ већ годинама покушава да реши питање границе са Хрватском, али безуспешно. Упркос противљењу званичног Сарајева, Хрватска је наставила да гради Пељешачки мост, који за БиХ може значити сметњу приликом изласка на отворено море, наводи портал Кликс.

KLIX.BA

Додик прегласан, иде ли БиХ у спор са Хрватском

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »