Михајловић: Верујем да ће посета Макрона много значити за наш даљи наставак и улазак у ЕУ

Посета Макрона говори о стабилности и угледу Србије

Посета Емануела Макрона Србији, после 18 година од последње посете француског председника, говори о политичкој стабилности и угледу који Србија има, изјавила је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Она је уочи доласка Макрона у Палату Србије, рекла да пре 10 или 15 година ретко ко од великих државника је желео да дође у Србију, и нагласила да данас долазак француског председника много значи.

„С друге стане, Француска је наш деценијски пријатељ, много тога смо пролазили заједно. Верујем да ће ово много значити за наш даљи наставак и улазак у ЕУ“, каже Михајловић. Министарка је навела да ће током посете бити потписан споразум о наставку сарадње на пројекту изградње метроа. „Јасно смо дефинисали да заједно са француским партнерима, као стратешким партнерима, настављамо радове на изградњи Београдског метроа“, каже Михајловић. За тај пројекат, чија је вредност четири милијарде евра, рекла је да је највећи инфраструктурни пројекат у региону. „Ако све буде како смо планирали, следеће године почињу радови на изградњи прве линије метроа. Могуће је да, чак, упоредо крену радови и на једној и на другој линији“, рекла је Михајловић.

Већ две године се ради на студијама изводљивости и припремају се линије за изградњу метроа који ће, наглашава, значити ефикасан саобраћај, потпуно другачији изглед града и начин живота у Београду. Тренутно се договора о томе када ће почети радови, да ли могу да почну средином следеће године или ће почети у трећем или четвртом кварталу. „Француске компаније су једне од најбољих када говоримо о изградњи метроа, поготово у оном делу који се тиче самих превозних средстава. Ми сад суштински договорамо динамику која се односи на то да ли је средина следеће године или крај следеће године почетак изградње метроа“, рекла је Михајловић. Када се, говори о значају пројекта метроа вредног четири милијарде евра, а будући да је вредност свих наших инвестиција 16 милијарди са новим ауто-путевима чија изградња почиње, то значи да ће све наше компаније, и мале и средње и велике, имати прилику да на овом пројекту раде.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »