Ивица Дачић: Надам се да ће Макрон прекинути игру око такси Приштине

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изразио је наду да ће француски председник Емануел Макрон „прекинути игру“ Приштине око такси на српске производе.

„Не може нико да ме убеди да западна Европа, чија је Француска један од лидера, као и САД, који су Приштину толико задужили својим залагањем за независност Косова, не могу да натерају (Рамуша) Харадинаја да већ осам месеци укине једну срамну административну одлуку, због које стоји најважније балканско политичко питање“, казао је Дачић за „Блиц“ уочи посете француског председника Србији.

Он је напоменуо да Србија никада ни са једне адресе није добила уверљив одговор откуда та немоћ.

„Зато се надам да ће председник Макрон прекинути ово игру и дати нам уверавање да ће ова мучна и срамотна епизода бити ускоро окончана“, каза је Дачић.

Дачић је изјавио да је долазак председника Француске у Србију једна је од најважнијих посета страних државника у последњој деценији.

„Ми јој придајемо велики значај, јер од ње имамо велика очекивања“, казао је Дачић.

Он је истакао и да не очекује да ће Француска извршити притисак на Србију да призна Косово.

„Француска веома озбиљно третира односе са Србијом и тако нешто било би у нескладу са таквим третманом јер је наша позиција око КиМ јасна и чврста. Ако нас заиста сматрају правим партнером на Балкану, како кажу, онда од нас неће тражити да урадимо нешто што не желимо и што не можемо“, казао је Дачић.

Министар спољних послова Ивица Дачић прокоментарисао је и изјаву премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинај о улози Француске у постизању споразума између Београда и Приштине, иронично приметивши: Видим колико Харадинај поштује улогу Француске.

Појаснио је да се то видело и приликом недавног састанка у Берлину, те поручио да је посета француског председника Емануела Макрона Србији у сваком случају добра порука и за Приштину, с обзиром да он не иде тамо већ долази у Београд.

„Видим колико Харадинај поштује улогу Француске. Они више не знају где ударају“, рекао је Дачић синоћ гостујући на Првој ТВ и испричао како се Харадинај понео на састанку у Берлину, омаловажавајући, како је навео, и Меркелову и Макрона.

„Они су му у једном моменту рекли: „Укините таксе, а ми ћемо да обезбедимо да се укину визе“ нашта је Харадинај рекао „А ко ће то нама да гарантује?“, рекао је Дачић и додао да је Харадинај тиме показао да Макрон и Меркелова за Приштину нису никаква гаранција.

Дачић је оценио да се Харадинај не би тако понашао да „нема неку залеђину иза себе“ и додао да је питање ко уствари жели да стварно дође до напретка у дијалогу између Београда и Приштине.

„Дајте да прво почнемо да се поново воде преговори, а не да се овако Приштина охрабрује да стално врши неке једностране акте“, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

The post Ивица Дачић: Надам се да ће Макрон прекинути игру око такси Приштине appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »