Вучић: Покушавају да ми забране да мислим, да говорим истину

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је изненађен хајком на њега због ауторског текста у “Политици“, којим је само поставио огледало испред оних који већ 30 година соле памет друштву и гађају каменом сваког ко покуша нешто да уради, а њега покушавају петицијом да ућуткају. Вучић је објаснио да није имао никакав посебан повод за тај текст, изузев да прекине тродеценијско ћутање.

“Када сам најавио одржавање скупштине странке наредне године и када свакако нећу бити више председник партије коју водим, мени је лакнуло и говорим ствари о којима се ћути и које се прећуткују“, нагласио је он додајући да је одлучио да говори истину.

Казао је да је изабрао да на пристојан начин говори истину, те да у тексту није употребио ниједну ружну реч, сем када је цитирао оне који су себе прогласили надмоћнима у односу на “нас инфериорне“. Указао је да је чуо од аналитичара да је тај текст био најчитанији у последњих 20 година, и додао да га је изненадила хајка која се води већ пет дана против текста који је заузео само седмину насловне и једну трећину унутаршње стране “Политике“.

“Нисам видео у свом животу да се против некога води таква хајка због текста у којем сам покушао да заштитим обичне људе. Мислим на највећи број образованих у земљи, који заслужују свако поштовање, оне са дипломом и оне без, који тешким радом покушавају нешто да стекну, не зато што су себе прогласили важнијим и бољим од неког другог. Изабрао сам тежи пут и поставио огледало испред оних који 30 година соле памет друштву, гађају каменом оне који би нешто покушали да ураде, док је њихов резултат никакав“, нагласио је Вучић. Истакао је да у тексту није навео ничија имена, да је поменуо само неколико опозиционих лидера, за које није никаква новост шта о њима мисли.

“Изненађен сам интензитетом харанге. Тај текст је дубински и слојевито много важниј него што сам првобитно мислио. У тексту све што је речено је апсолутна истина и зато боли. Невероватно како су се препознали сви они који је требало“, нагласио је он. На све то реакција је била петиција против једног текста.

“Ви би да ми забраните да објавим две шлајфне текста, да забраните да мислим. Петиција говори о одређеним намерама. То се радило у 16.веку. Урадили су то Ђордану Бруну 1575. када је донета пресуда велике инквизиције. Ово је потпуно исто када се пише петиција против текста, а не жели да се суоче са аргументацијом и истоном“, казао је Вучић.

Указао је да се поноси што га подржавају “бабе и деде“, како они кажу, а када је реч о подршци наводно необразованих, подсетио је да је позвао сву ту елиту да изађу са својим индексом и да се он појави са својим.

Навео је да се ради о једном друштвеном слоју, о људима који су, као у време социјализма, поред оних дивних људи који су се борили за напредак, паразитирали и живели на основу туђег рада, који су увек били добростојећи и себе прогласили елитом. Указао је да су 1990-тих брже боље прешли у европски табор тврдећи да су увек испред свог времена, презирући друге, а нико им никада није смео рећи било шта, већ су им се додворавали.

“Ја сам одбио да се додворавам и то је мој највећи грех. Мислим да ће то људи једног дана да славе“, објаснио је он.

Истакао је да нико не може да му каже да је минус 3,1 одсто већи раст од плус 4,5 колико је било прошле године и нико не може да каже да је минимална плата већа од 16.000 и 27.200 динара, колико је данас.

“Можете да кажете да сам крезуб, али не постоји математика да ми кажете да је незапосленост од 11 одсто већа од 26 одсто“, казао је он.

Вучић је рекао да он није ни псеудо, ни стварна елита, већ обичан представник народа, којег је народ изабрао и који је добио највећу подршку, чак и више од Милошевића.

“Њихов проблем је што сам ја случајно рођен у Београду, и не мислим да само бољи од било ког у Нишу, Житорађи и било ком другом месту у Србији. Они мени да објашњавају шта је београдски асфалт не могу“, казао је он.

Вучић истиче да највећи број образованих људи управо подржава политику коју води, али да се то не види довољно због медија и невладиног сектора који то приказује на другачији начин. Зато што највећи број људи ћути и бави се својим послом, додаје је Вучић.

„Док се ови баве политиком све време“, каже Вучић и пита да ли је професорка Љиљана Марковић елита, која је докторила у Токију и која подржава пристојну Србју или ови што хоће оружјем да упадају у телевизије. Истиче да му псеудо елита поручује да хоће да га јури по улици, али да то могу да продају неком другом, много слабијем од њега.

„Али, не и мени, могу за кафанским столом то неком да продају. Кажем урадите, не мојте више да претите. Моја грешка је што немам право да кажем ви мене не занимате“. Председник каже да мора да разговара и са њима и да чује шта је стварно проблем, да ли то што немају више пара, власти или статус као пре.

Запитао је да ли је проблем то што имамо више музеја, аутопутева које градимо на све стране, што градимо стотине километара пруга и што имамо више фабрика него икада, што градимо клиничке центре. Навео је да није случајно што ће се кошаркаш Огњен Кузмић, који је јутрос доживео тешку саобраћајну несрећу, лечити баш у Београду.

„Надам се да ће бити све уреду, јер је Београд најбоље место за лечење. Тако је и у свим областима боље“. Председник је најавио да ће просечне плате бити 500 евра пре краја године, да јесте то мало кашњење, али да је испунио раније дато обећање.

„Мене су прозивали, нећемо са диктатором да разговарамо, али моја је обавеза. Је л’ хоћете да разговре, реците када хоћете примићу вас, али не можете са ултиматумима“, поручио је Вучић.

Каже и да је веома срећан што је у неколико реченица успео да исплива истина на видело и што се по тој хистеричној реакцији видело колико је са мало речи описао ситуацију на субполитичкој сцени Србије и колико је био у праву.

„Надам се да ћу у будућности мање бити у праву и да ћемо и са тим једним малим делом наћи језик приближавања“, додао је Вучић.

Вучић је истакао да је његов посао да говори истину и да се бори за интерес земље и народа. Такође, додао је да се последњих 30 година може поделити у три различита периода – на Милошевићеву власт, период 2000-их година, и последњих неколико година у којем се земља подиже из амбиса, готово као феникс из пепела, што виде и признају и Ангела Меркел и све светске финансијске иснтитуције.

На питање како посматра различите врсте гледања на његов текст у „Политици“, Вучић је подсетио на речи Шарла де Гола, који је, када су га питали како је владати Француском, одговорио – како да владате земљом у којој постоји 300 различитих врста сира. Критичари су му, каже Вучић, замерили и питали какав је то председник који не зна да Француска има 700 врста сира.

„Шта год да урадите и направите нећете бити вољени“, констатовао је Вучић, али и истакао да он то и не тражи, већ да му је важно да највећи број грађана разуме шта је потребно да се уради за земљу и да виде марљивост, труд, рад и поштење.

 

Честитке Новаку, подршка Михајловићу

Председник Александар Вучић честитао је вечерас Новаку Ђоковићу освајање пете титуле на Вимблдону и захвалио му на свему што чини за Србију, јер је, истиче, тенисер најбољи амбасадор Србије у свету.

„Не волим да се дичим индивидуалним успехом, али хвала му за све што чини за Србију. Нема новца којим бисмо могли да платимо све што чини и то колико та победа значи за нашу земљу, за њен углед у свету. Он је најбољи амбасадор Србије. Бескрајно му хвала“, рекао је Вучић.

Председник је приметио да је предивно када се подигне српска застава, а са друге стране је швајцарска, шпанска или понекада британска, а на крају побеђује српска.

На констатацију да не изгледа као да је публика свим сцрем навијала за Ђоковића и питање зашто је то тако у Европи и САД, Вучић је приметио и да Ђоковића обожавају у Кини, где само једном није освојио турнир, као и да има више наших навијача у Мелбурну, на Аустралијан опену.

„Али, да кажем, можда погрешно, али српски – драго ми је што је у инат њима победио и показао огромну снагу“, истакао је председник Србије.

На питање како коментарише то што део публике и у Србији не навија за Ђоковића, Вучић је, као илустрацију, пренео део свог данашњег разговора са бившим репрезентативцем, сада фудбалским тренером, Синишом Михајловићем, који је саопштио да му је дијагностикована леукемија. Михајловића је, каже, замолио да опрости што ми овде нисмо увек били фер према њему и нисмо показивали љубав коју је требало и поштовање колико је требало да му покажемо.

„А, Синиша се насмејао и рекао ми – ‘ако нико други, ти то добро разумеш и знам да си то искрено рекао'“, пренео је Вучић. Он је додао да је Михајловић легенда Југославије, Србије и Црвене звезде, и да је, иако је јуче објавио да је тешко болестан, био насмејан, ведар и добре воље.

„Рекао ми је да већ у уторак иде на тешке терапије. Обећао ми је да ће да победи тешку болест и да ћемо да попијемо једну дуњу када дође у Београд. Уздамо се у лекаре, у његову снажну вољу“, рекао је Вучић.

 

О Фолксвагену: Од почетка сам се плашио Турске

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, поводом инфомација да се Фолксваген определио за Турску да гради фабрику, да се од почетка „плашио“ Турске јер је реч о великој земљи у којој су сви из аутомобилске индустрије отварали фабрике и да су многи лобирали управо за њих.

„То још није коначна одлука, али Турска има 90 милиона становника“, рекао је он.

На питање новинара да прокоментарише то што је било оних у Србији који у се радовали томе и да ли је то мазохистички, он каже:

„Кад изгубимо у фудбалу од Украјине 5:0 крив је Вучић, кад освојимо медаљу у неком спорту, само Вучић није заслужан.“

Вучић каже да је уложио много труда и енергије у то, али да се од почетка плашио Турске.

„То сам јавно рекао, јер Турска има 90 милиона становника, сви су отишли тамо да отварају фабрике. Много сам се надао, али знао сам да за њих лобира Зигмар Габријел и други, а ми имамо само 6,5 милиона становника“, рекао је он.

Навео је да „Фијат“ бележи велики пад производње и да бисмо, да немамо проблем са НИС-ом, који од почетка године има пад од 19 одсто, имали огроман раст, већ ове године око пет одсто.

„А за то нисмо криви ни дужни, срећом да смо довели неке друге велике фабрике, чекам још једну велику вест за још једну фабрику“, рекао је он. Најавио је да ће имати састанак са још једном великом светски познатом кинеском компанијом за вештачку интелигенцију која планира да у Србији отвори један центар.

„Дижемо ствари на виши ниво, надам се да ћемо и даље успетвати да убрзавамо раст. Увек се радујем успеху Србије, а знате, неки су се радовали поплавама, а онда кад у свидели какве су поплаве у Британији, САД, морали су да ућуте“, каже он.

Али, неко мора тиме да се бави и после, као и Косовом.

„Можете један дан да ме оптужите да сам издајник, али ја морам да се бавим тиме да ли ће људи на КиМ имати посао, хлеб млеко… А како то да се догоди, не могу ни да вам причам и какве све пактове морате да правите дневно и од чега вас боли глава, а морате да чувате мир за целу Србију“, истиче Вучић.

 

Сребреница стравичан злочин, они неће пијетет, већ правну форму

“Ми морамо да признамо оно што није популарно у нашој земљи и да кажемо да се у Сребреници догодио стравичан злочин, за који не постоји оправдање“, рекао је вечерас председник Александар Вучић, али и указао да неки људи од Србије не очекују пијетет према жртвама у Сребреници, већ желе правну форму, која би имала значајне правно-политичке и моралне последице.

„Не постоји то чиме можете такав страшан злочин да оправдате“, навео је Вучић.

„Неће они рећи ‘извините за Братунац’. Неће ни неки други рећи ‘извините за Јасеновац, и за Јадовно’, иако је у Јасеновцу страдало многоструко више људи него у Сребреници. Увек ће нам рећи ‘враћате се у прошлост, али ми као највећи народ на Западном Балкану морамо да разумемо да је наша улога најзахтевнија и наша одговорност највећа“, рекао јe Вучић.

За Сребреницу не постоји оправдање и не сме да се заборави, али и истиче да „неким људима није стало да Србија искаже пијетет према жртвама тог страшног злочина, већ желе правну формулацију којом би произвели политичке последице“.

„Правна формулација која би ишла у три смера. Две би биле у правно-плитичком смислу, а једна у моралном. Једна је та да је РС створена на геноциду, настала на геноциду и да као таква нема права да постоји. Друга је та да би се после тога тражила ратна одштета, како од РС, тако и од Србије, позивајући се делимично на делимични део једне од појединачних пресуда изречених у ад хок Трибуналу у Хагу. И, трећа би била да Срби, шта год да се догоди, било када, било где, више никада не би имали право на глас на било шта“, објаснио је председник Србије.

Он је рекао да разумемо и да се пажљиво односимо да не повредимо осећања Бошњака, који су страдали убедљиво највише, а онда су ту и Срби. Најмање је, каже, страдало Хрвата.

„Бошњаци и Срби су страдали највише у том рату, Бошњака је страдало 51.000, а Срба 31.000. Морамо да се миримо и да гледамо у будућност. Не смемо ни ми да заборавимо наше жртве и све оно што нам се догодило, тако ни Бошњаци не смеју да забораве злочине почињене над њима“, рекао је Вучић.

Бошњаци, каже, неће да забораве Сребреницу, а ми нећемо, истиче, да заборавимо Олују, Јасеновац… Хрвати нама пребацују агресију, ми њима Јасеновац, Пребиловце, Хаг, Олују, Бљесак…

Вучић се присетио догађаја када је био нападнут на комеморацији у Сребреници 2015. године и да су опет неки покушали да Србија испадне крива, а нису знали да је постојао уговор о сарадњи полиција Србије и Републике Српске о испомоћи за тај догађај.

„Покушали су да кажу да је у цео инцидент умешана полиција из Србије. Мржњу тих људи могу да разумем после кампање која је вођена против Србије због седнице Савета безбедности и мог позива и Путину и другима да се не гласа за британску резолуцију“. Председник додаје да то како се преламала мржња преко тих брда никада није у животу доживео.

Каже да је стао да пита једног човека зашто га је гађао флашом, али да га је један други момак ударио ногом у раме и да је видео невероватну мржњу у њиховим очима.

„Тада сам разумео колико нам је мир потребан и важан. И зато сам рекао – ајде да решавамо шта год можемо и како можемо. На сваку њихову увреду у последњим недељама и месецима сам само оћутао, за све што стигне из Хрватске и ћути и на увреде од стране Заева како је руски човек. На сваку њихову увреду само оћутао. Али, то показује озбиљност и одговорност Србије пошто ми сносимо највећу одговорност. Колико год да смо мали већи смо од тих других о којима говоримо“, навео је Вучић.

Србија ће за годину дана имати за 60 или 70 евра веће плате него у БиХ и врло брзо ће престићи Црну Гору по платама, за којом сада заостаје само 40 евра, док је та разлика раније била 130 евра, каже Вучић. Истиче да је историјска улога да постанемо не одбојни већ да привлачимо људе у реигону.

„Питају, па што јачате војску? Па зато да нас нико не би нападао, а не зато што ми планирамо некога да нападамо. Мистрале које узимамо нам нису потребни да би неког нападали већ да би чували наше небо, од онога што лети на висини од 50 до 5.000 или 6.000 метара високо. Гледамо да ојачамо позицију Србије, али ми морамо да ширимо поверење“.

Као што ми тражимо да раузмеју српску муку, наводи, тако и ми морамо да разумемо муку Бошњака и Хрвата.

„Мој отац је обновио кућу свога оца кога су убили усташе и све куће Вучића су спаљене, осим куће Драге Вучића који је остао да живи тамо јер је оженио Хрватицу“. Председник истиче да не може нико од Републике Српске да тражи да се самоукине и да говоре да је то геноцидна творевина.

„А, замислите да имате Бошњаке који ће да говоре ми волимо Републику Српску, то је диван део БиХ и увек ће да буде ту где јесте. И шта би онда Срби могли да кажу, па ништа. Избили би им сву аргументацију из руке, али то нико не жели да каже са бошњачке стране, него ви сте геноцидна творевина“, рекао је Вучић.

„Ми морамо да се приближавамо једни другима. У томе видим да је то једини начин. Знам да су сви они који су се залагали за ту причу приближавања, „Балкан Балканцима“ главом платили“, закључује Вучић, а упитан за изјаву амбасадора Немачке да је Сребреница највећи геноцид у 20. веку, Вучић каже да је он један од људи који гледа да чува односе са свим земљама, па и са Немачком, јер је то његова обавеза.

„Засметало ми је то, исто онолико колико ми је засметало да чујем и од неких других амбасадора. Није баш бирао моменат, ни место где ће то да изговори, али то је њихова политика и он само преноси политику своје владе“, истиче и додаје:

„Само не знам да ли би са толиким самопоуздањем говорио о Крагујевцу, Краљеву, Шапцу и другим најтежим српским стратиштима, тамо где су Срби страдали од немачке руке. Али, може им се, они су велика сила и немам проблем да им одговорим, немам проблем да се запитам – размисле ли где и на које место одређене поруке шаљу“, казао је Вучић.

Каже да смо ми мала земља која је много изгубила у последењих 30 година и да треба што мање да причамо о ратовима и сукобима и да треба да се окренемо будућности, али да морамо да се сећамо тих дана.

 

Надам се да неће користити посету Макрона за инцидент на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да га брину наредне акције Приштине и, посебно, да се нада да неће искористити присуство председника Француске Емануела Макрона у Београду да направе на Косову и Метохији неки инцидент и проблеме.

Вучић је рекао да брине за наредне дане, јер је Приштина, према обавештајним подацима, већ за сутра „оставила простор“ за могуће деловање специјалних јединица и да брине да ће то да буде нека “од генијалних акција као прошли пут“. Они мисле, приметио је том поводом, да само они имају обавештајну службу, а српска је увек добро обавештена о свим њиховим потезима.

Вучић је рекао да покушавају свима да докажу да су суверена држава и да могу да раде шта хоће.

“Њихова тактика је једноставна. Они имају проблем са севером Косова и желе да овладају тим простором. Право прати чињенице, и то је нешто што је њихова политика, коју ће наставити, а ми морамо томе да се супротставимо“, казао је он.

 

Зар ја да интервенишем од Бабушнице, до Таванкута…

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић рекао је да нико није незаменљив, и да су се сви у то могли уверити када је најавио повлачење са чела странке, а када су му сви веома брзо пронашли наследника. Указао је да ће, и ако оде са чела странке, бити председник земље још 2,5 године, које су кључне за будућност Србије, као што су, каже, биле од 2014. до 2016.

Вучић је, што се рејтинга тиче, подсетио да су њега највише нападали од почетка и да му је жао што противници нису желели да га чују, иако им је некада дао исправне савете. Људи су, према његовим речима, видели ко се борио за повратак угледа земље, за националну консолидацију народа и државе, и да нико не може да каже да није марљиво радио, а покушавали су. Истиче да у неком тренутку мора да се оде, и додаје да је СНС као странка убедљиво најбоља странка, састављена од најбољих људи и да је неозбиљно поредити са другима.

Казао је да би волео да им политичка конкуренција буде одговорнија и озбиљнија, те да и оним, као и свака странка мора да се бори на сваком месту, и у месној заједници, а не да не излазе на изборе, јер не могу да се скупе. Својим партијским колегама поручио је да треба да разговарају са гађанима, пошто је на много места чуо од грађана да не могу до њих да дођу.

“Како мислите да могу да се бавим свим, од Бабушнице до не знам којих свих места, да морам да интервенишем за Дом културе у Таванкуту, за који 90 одсто грађана ни не зна где је“, објаснио је он. Навео је да кинеска Комунистичка партија, са којом је блиска СНС, има софтвер у који функционери морају да унесу с ким су све и где су разговарали.

“Морате да разговарате са народом. Отишао сам у Борчу, и једна чланица наше странке рекла је да неће да разговарају са њом локални функционери, и говоре да она није сасвим чиста. Ниси ти доктор, па да оцењујеш ко је у каквом стању. Мораш да саслушаш, пробај да одговориш на пристојан начин. Не смеш да игноришеш људе и мораш да трпиш“, објаснио је он.

Вучић је рекао да људи морају да виде да држава ради, и да знају, као у Борчи, да није било кривице државе за поплаве. Важно је да виде експедитивност државе, указао је он. Најавио је да ће и након одласка са чела партије наставити да се бори свим срцем за победу СНС на предстојећим парламентарним изборима и дати све што може од свог знања и енергије.

 

Приштина нема озбиљну и промишљену политику

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас, поводом одлуке приштинских власти да забрани улазак министру одбране Александру Вулину и представницима војног здравства, да то није први пут и да Приштина нема озбиљну, промишљену политику, већ све раде на „дневном нивоу“.

На констатацију да у Приштини наводе да је још 2016. године забрањен улаз министрима војске и полиције, Вучић је приметио да је Вулин ишао неколико претходних пута на Косово и Метохију, заједно са њим (Вучићем).

„Ко ће га знати… Ако мислите да они имају озбиљну, промишљену политику… То је све на дневном нивоу, како им падне на памет, или како их из неке амбасаде позову. Као код нас до 2012. године“, рекао је Вучић. Он је истакао и да је немогуће предвидети потезе Приштине, не само због њихове непредвидивости, већ због тога што мора да се рачуна и на страни фактор.

„А, наше је да покушавамо. И као што сте видели – рекао сам да ћемо успети да снабдемо продавнице на северу КиМ и успели смо“, подвукао је Вучић.

Вучић је одбацио критике на Вулинов рачун, да је министар одбране, а да није служио војску и истакао да министар одбране и не мора да одслужи војску, јер није због тога на том месту, већ се за министра поставља неко ко може да помогне војсци, да се залаже, да воли земљу.

„По том питању, немам сумње у Вулина. А, кад видим ко му држи придике…“, рекао је Вучић.

Вучић је навео и да су такве критике лицемерне, јер долазе и од оних који су, попут двојице лидера, долазили код њега и молили за дозволу да иду у иностранство да би се склонили од војне обавезе. То су, додаје, били приватни разговори и не може и не жели више од тога да каже. Како је рекао, нико нема право да се тако односи према некоме ко је чезнуо да служи војску, али због здравствених разлога није могао.

Вучић је додао и да он сам није баш чезнуо за војском, али је одслужио војни рок.

 

Од Заева порука извињења

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је од македонског премијера Зорана Заева добио поруку извињења, због онога што је говорио у телефонском разговору са руским комичарима, а уверен да разговара са бившим украјинским председником.

„Одговорио сам му – ‘поздрав, друже’. Шта да му сад објашњавам да ли сам руски човек или не. Ја се поносим тиме што сам Србин и што се борим само за Србију и што је опште познато да нисам ни руски, ни амерички човек“, каже он. У томе је тежина његове позиције, каже он и додаје:

„И зато ме мали број њих и жели на власти у Србији, јер сам човек Србије“, рекао је Вучић.

На питање како види то шта је Заев говорио о разграничењу, Вучић каже:

„Кад би нама то неко понудио, ја бих то оберучке прихватио, далеко смо ми од тога, ми Срби више сањамо да можемо да добијемо и имамо, него што имамо.“

Упитан о томе што је Заев говорио о поткупљивању патријарха васељенског, он каже:

„Сви они граде своје националне идентитете кроз звој језик, културу, и кад заврше то завршиће и са црквом. То је њихова визура и отуд одређена опседнутост Мила Ђукановића и претходника Заева и данашње гарнитуре и то ће се наставити.“

Упитан да ли за Заева може да каже да му је пријатељ, он каже да није неко ко људе у овом послу, осим куртоазно, може да назове пријатељем.

„У том смислу, куртоазно, он то јесте. То је моја обавеза, а оно што је важно за грађане је да ће за 20-25 дана почети са радом оне стоп-шоп, што ће, уз неке друге ствари, бити модел и за БиХ“, рекао је он.

Упитан да објасни процедуру успостављања телефонских разговора са страним државницима, Вучић наглашава да су те процедуре посебне, да је то посебно заказивање разговора и да службе прате и кога зовете и ко вас зове. Подсећа да је и њега, у време када су се у његовом кабинету смењивали спољнополитички сарадници, звао лажни Зоран Милановић, који га је звао на море у Хрватску.

„Учинило ми се чудно – ајде дођи у Хрватску на море, па да се са породицама купамо. Где сте мене нашли за море у Хрватску, шта причаш? Нису ништа успели да извуку“, рекао је он.

То из региона може да вам се догоди, каже он, али примећује да сви знају гласове тих људи са којима се разговара.

„Они паметно раде. Нису они (Вован и Лексус) тако наивни, врло су интелигентни и веома су добро то извели“, рекао је.

 

Мића Јовановић им је био најбољи 2008, 15. маја

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је опозиција причу о дипломи министра унутрашњих послова Небојше Стефановић поново сада покренула, као и пре пет година, али да никада није поднела никакав захтев Мегатренду за увид у документа о тој дипломи, јер их, како каже, истина и не интересује. Вучић је истакао да Стефановића брани, јер је све урадио по закону. Навео је и да опозиција данас критикује бившег власника и ректора Мегатренда Мићу Јовановића, а он им је био добар 2008. године, када су га, каже, молили за помоћ да направе коалицију са СПС-ом.

Председник је рекао да Јовановића познаје, али да никада није ишао на тај универзитет ни да тражи, ни да пита нешто за некога, нити да држи предавања, као што су их држали Борис Тадић и Вук Јеремић.

„И, не само то – тај Мића Јовановић им је био најбољи. По његовој тврдњи, 15. маја 2008. године у 22 сата Тадић зове Мићу Јовановића и каже – ‘молим те да договориш састанак са социјалистима, хоћу да формирају владу са мном'“, пренео је Вучић.

Како је приметио, Тадић је звао Јовановића да му направи коалицију са СПС-ом, само да радикали не би владали.

„И, тада је Мића Јовановић био диван, а Мегатренд одличан“, подвукао је Вучић. Додао је и да тачан сат зна, не зато што их је неко прислушкивао, већ зато што је то сам Јовановић рекао.

„То је било 2008. године, када им је била потребна подршка СПС-а. Када су мене социјалисти варали за град Београд, да би на крају, под Ђиласовим притиском, попустили“, подсетио је Вучић.

„Што урушавате институцију коју сте сами створили, што урушавате све у Србији?“, упитао је Вучић. Он је истакао да поштује све људе, и оне које су завршили и оне који нису завршили факултет.

„Ја сам срећан због својих високих оцена, али да нисам положио два испита не мислим да бих био мање образован. Александар Тијанић и Богдан Тирнанић нису завршили факултете, па нису били мање писмени. Добрица Ћосић, можда највећи савремени српски књижевник после Иве Андрића, није завршио факултет, а био је академик. Какве везе онда то има“, констатовао је Вучић,

Он је додао да је увек за људе који нешто раде и гурају ствари напред, да помогну својој земљи и породици, али не и за људе који варају. Додао је да је опозиција поново отворила исту тему, о Стефановићу, после пет година, јер су се уплашили појединих истрага.

 

Очекујем већу подршку Француске на ЕУ путу и по питању КиМ

Са великим надањима и очекивањима, али и стрепњом очекујем изузетно важну посету председника Француске Емануела Макрона, истакао је вечерас председник Александар Вучић и додао да очекује да после те посете имамо снажнију и већу подршку Француске на европском путу, али и по питању решавања проблема на Косову и Метохији.

„Нећемо исто мислити, то је немогуће. Али, да они могу да разумеју неке од наших захтева и потреба, председник Макрон је, да будем искрен и до сада то показао“. Председник Србије истиче да Макрон Приштину нигде није „тетошио“ како неки кажу, као и да је реч о врло отвореном човеку са којим није лако разговарати.

„Али, ни ми не важимо за неког са ким је лако разговрати“, напомену је Вучић.       

Председник је проценио да ће његов француски колега, и гост сутра и прекосутра, ускоро бити „број један“ у европској политици.

„Макрон је веома важан и ускоро ће де факто постати број један европске политике и биће дуго на позицији на којој се данас налази“, рекао је Вучић. Председник Србије наводи да ће много споразума из различитих области бити потписано током посете Маркона Србији.

Коментаришући коментаре на твитеру како Макрон долази у Србију да би му поклонили још један аеродром, Вучић истиче да београдски аеродром није никоме поклоњен, пошто је реч о концесији за коју је Србија добила више од 500 милона евра и да ће добити још 700 милиона евра за инвестиције.

„Ти људи који стварно мисле да вас неко други држи на власти, немају појма. Па, зашто Ципраса нису онда задржали на власти? Могу да вам кажем, унапред, кога неће задржати на следећим изборима, а који су им све дали што су тражили“, приметио је Вучић.

Каже да је победио на пет изборних циклуса, а никада им, истиче, ништа није дао, јер он увек гледа да узме што више за Србију, а не да нешто некоме да. Вучић истиче да би, по некима, било најбоље да се Србија искључи из света и да је он поносан што су нашу земљу посетили сви велики државници, као што су Владимир Путин, Си Ђинпинг, Ангела Меркел и многи други и што се састао са најважнијим лидерима из целог света.

У вези са набавком француских „мистрала“ Вучић каже:

„Набављамо ‘мистрале’, ми тражимо још неку робу, али за нас је чудо да су опште успели да нам одобре мистрале, а надам се да ће нам одобрити и радаре. Због свега што се дешавало током НАТО агресије ‘очи’ су нам важне, радари су нам важни. Они знају да ми плаћамо. Свима плаћамо све.“

Навео је и да је са Американцима разговарао о набавци неког кинеског оружја и тражио да нам не уводе санкције због тога, иако то оружје није на листи.

„Они су рекли: Знате да то није на листи, али ми вам то не препоручујемо. Немојте, сами ћемо да одлучујемо о томе, да бирамо шта је за нас добро, а ви нама реците да ли се то налази на листи или не. Нећемо да угрозимо економски напредак Србије и њену позицију“, рекао је Вучић.

А њена позиција је, тешка по питању КиМ, а ту је и нелака обавеза подршка нашем народу, али то је природна обавеза према Републици Српској. Осим тога, све друго иде у добро, много боље него што смо очекивали“.

„Са великим надањима и очекивањима, али и стрепњом очекујем сутрашњи дан“, додао је он.

Упитан о Макрону и томе како је успео да преживи протесте жутих прслука, Вучић каже да је он врло вешт и да има огромну енергију и снагу и да му фантастичном брзином ради мозак.

„Не улазим у њихове унутрашње ставри, то је једино што могу да кажем„, навео је Вучић. Како каже, сви ти људи на тим позицијама не би били да немају нешто посебно, а камоли да буду број 1. или 2. у Европи.

„Он је веома интелигентан, одлично позиционира Француску, много боље него Оланд, одлично зна геополитику. А гледајући данас параду у Паризу запитао сам се где су сви они који су ме критиковали да сам диктатор који као Путин прави параде? Сви то раде, да оснаже патриотска осећања свог народа, да прикажу шта су урадили и да подигну родољубива осећања и колико је важно волети Француску, сад, у нашем случају Србију“.

Рекао је да је поносан што ће Макрон доћи само у Србију, подсећајући да он иде ретко у билатералне посете, већ само тамо где има више државника. Посета Макрона је, додаје Вучић, велика част за Београђане и Србију. Замолио је грађане да дођу да чују Макрона сутра у 19 сати на Калемегадану и да га поздраве.

„Веома сам срећан и то је велика част за Србију. Срећан сам што сам готово све највеће лидере могао да угостим и будем њихов гост. То говори о поштовању и нашем раду. Позвао бих грађане да буду гостопримљиви и најбоље угосте председника Француске. Жеља ми је да овом посетом вратимо наше односе у оквире већег разумевања и блискости као што је то био случај у прошлости“, нагласио је он.

 

Главу спуштам само када ја хоћу и где хоћу

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да му није потребно објашњење Бошњака за инцидент у Поточарима, да су од објашњења важнији мир и добри односи са БиХ, те поручио да ни тада није спустио главу, јер је, истакао је, спушта само када он то хоће и где хоће.

Вучић је рекао да је прошао многе чудне ситуације у животу, али да такву атмосферу, која је била тамо, није видео.

Ни тада нисам спустио главу. Погнуо сам је само када сам положио цвеће. Спуштам главу само где ја хоћу, рекао је он. Вучић је казао да му није потребно објашњење за то што се догодило у Поточарима, јер је много важније од тога да сачувамо мир и добре односе са БиХ.

На једно од питања, о будућности СНС, рекао је да је та странка нешто најбоље што се догодило Србији у последњих 12 година.

Биће у историји записано које је реформе успела да проведе, шта је све направила. Данас о томе неки говоре са подсмехом, али историја ће судити на објективнији начин, уверен је он.

 

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »