Двоглави орао на Свачу- нова црногорска брука и срамота

Нова брука у Црној Гори! На остацима древног храма Светог Јована Крститеља у Свачу повише Улциња, чијим зидинама се не дозвољава приступ свештенству Митрополије црногорско-приморске већ другу годину заредом, сабрала се група Албанаца одевених у национално рухо, са албанским заставама, капама и рукама раширеним у симбол «велике Албаније»!

Ова дрска провокација, коју је на друштвеним мрежама обелоданила извесна Елида Јоргони, одговор је на Ивањдански сабор и литургију коју је на једној ливади удаљеној више од триста метара од зидина светиње служило свештенство барске и улцињске парохије.

Управа полиције Црне Горе забранила је тог дана Митрополији црногорско-приморској да свету службу обави под каменим зидовима древног храма задужбини Светог Јована Владимира, првог српског светитеља, док је цео простор тог дана био под блокадом полиције.

Не би ме зачудило да се то тада десило. Једноставно речено, ово је брука и срамота, скандал невиђених размера — каже, за «Новости», парох барски Јован Пламенац.

Верујте да нисам био срећан оног дана када сам чуо причу након свете службе да је добро што је све протекло мирно и да због тога треба да будемо одушевљени. И шта данас, као последицу тога имамо: албанске провокације! Ми смо само проблем гурнули под тепих и омогућили онима који нас ћерају да сеире. Значи, проблем нисмо решили него смо га продубили.

Он подсећа да су дан уочи прославе Ивањдана Албанци намеравали да на путу до цркве направе барикаде и све блокирају, али су им из полиције поручили да ће бити ухапшени ако то учине.

Фото Портал in4s

Најгоре је када се створи лажни мир јер он увек резултира много већим проблемом — каже отац Јован.

— Боље би било да смо се тог дана срели очи у очи и почели проблеме полако да решавамо, па и уз мало граје и буке. Овако он може да ескалира и ако се то догоди, бојим се да ће тада бити касно.

Као разлог због чега свештенству Митрополије црногорско-приморске није било омогућено да обавља свету службу, наведени су наводни археолошки радови који се изводе на том локалитету. Очигледно да то не важи за Албанце који живе у улцињској Крајини, чији Национални савет је жустро реаговао против најављеног доласка митрополита Амфилохија, сматрајући то чином провокације од стране Српске православне цркве!

ОТИМАЧИНА УЗ ОДОБРЕЊЕ

Зa Албанце је провокација православна литургија на темељима православног храма на простору где они живе — каже за «Новости» проф. др Будимир Алексић, директор Института за српску културу.

— Ради се о отимачини храма уз одобрење актуелног режима. Што год пожеле заговорници стварања «велике Албаније»,ова власт ће им бити на услузи јер је она њихов дужник због референдума 2006. и стварања овакве Црне Горе.

В. КАДИЋ

http://www.novosti.rs

Двоглави орао на Свачу- нова црногорска брука и срамота

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »