Жупљанин: Потврђена упозорења да су опасни људи међу мигрантима

ПосЛедња акција сарајевске полиције показала је да су била утемељена упозорења из Републике Српске да међу мигантима који улазе у БиХ има велики број лица која могу представљати безбедносну претњу и да од њих прети реална опасност, сматра декан Факултета за безбедност у Бањалуци Слободан Жупљанин.

«Та наша упозорења била су заснована на сазнањима да су нека од тих лица учествовала у борбеним активностима и терористичким акцијама у редовима «Исламске државе» — рекао је Жупљанин Срни.

Он је подсетио да су представници власти на нивоу БиХ, који има највише надлежности за мигранте и мигрантску кризу, забијали главу у песак и говорили да је ситуација под контролом и да нема разлога за велику бригу.

«Видимо да је све то била неистина, односно да је број миграната из дана у дан, из месеца у месец, повећаван и да ће се сасвим сигурно у току године још повећавати. Коначно су власти у Сарајеву јавно признале да међу мигрантима који улазе у БиХ има веома проблематичних лица, па су се у последњој акцији издвојила три мигранта која су безбедносно интересантна за надлежне службе» — упозорио је Жупљанин.

Он је оценио да је међу мигрантима много већи број безбедносно интересантних лица која могу бити потенцијална опасност за БиХ и позвао надлежне органе да предузму мере како грађани не би дошли у опасност и заједно са својом имовином били изложени нападима миграната који долазе из криминалног миљеа и области у којима су деловали као терористи.

«За очекивати је да ће бити откривен већи број таквих лица која су интересантна са аспекта безбедности и да ће надлежне власти према њима предузети мере прописане законом. Власти коначно морају то да схвате и да почну да предузимају мере из своје надлежности» — рекао је Жупљанин, подсетивши да су мигранти незаконито ушли у БиХ и да су тиме њихов боравак и активности незаконити.

У акцији припадника Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево пронађена су 132 мигранта, од којих је највећи број пребачен у прихватне центре Ушивак код Хаџића и Делијаш код Трнова, а три лица, која представљају безбедносну претњу, у Имиграциони центар у Источном Сарајеву.

Жупљанин: Потврђена упозорења да су опасни људи међу мигрантима

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »