Захтев Ердогана за изручење Гулениста зазвонио у ушима Џаферовића, питање је шта урадити

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је приликом боравка у Сарајеву и на Јахорини, где је учествовао на Самиту процеса сарадње југоисточне Европе, у разговору са члановима Председништва БиХ затражио да БиХ изручи чланове организације ФЕТО, чије је оснивач Фетулах Гулен.

Фетулах Гулен.

Анкара Гулена оптужује као организатора неуспелог преврата 2016. године, а за чланове који се налазе у Босни и Херцеговини, тврди да су били укључени у тај покушај уклањања Ердогана. Чланове организације ФЕТО власт у Турској гледа као припаднике терористичке организације.

Захтев Ердогана посебно је зазвонио у ушима чланова СДА Шефику Џаферовићу, бошњачком члану Председништва БиХ, али и лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу, јер они као најјача партија у Федерацији БиХ треба да одговоре председнику Турске.

Према информацијама «Новости» из дипломатских кругова, на подручју Федерације БиХ се налази најмање осам особа које Ердоган жели да буду изручене Турској.

Међу њима су Хумејра Гокчен, која живи у Тузли. Захтев за њено изручење већ је стизао у БиХ, али је одбијен — кажу саговорници «Новости».  На списку је и Озер Озсарај или је и захтев за његово изручење већ раније одбијен. Турски држављанин Екрем Кара и његова породица су такође на списку. Поред наведених особа, Турска тражи и изручење појединих професора Бурч универзитета у Сарајеву, али се њихова имена не откривају.

Да је било разговора на тему изручења гуленоваца Турској, потврдио је и Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ.

— Турска има одређене захтеве одраније и то је била тема и када смо били у Анкари — рекао је Додик.

Он је додао да је су институције Турске евидентирале да се институције и људи који су предмет интересовања Анкаре углавном налазе на простору Федерације и да је то ствар федералних органа и процедура.

Турски председник Ердоган са члановима Председништва БиХ Фото АП

Захтев Ердогана за изручење гуленоваца прокоментарисао је и Шефик Џаферовић, бошњачки члан Председништва БиХ.

— Председник Ердоган јесте то питање поменуо током састанка — поручио је Џаферовић. — Оно што могу да кажем јесте да ће се БиХ кад су посреди сва питања, па и ово, понашати у духу добрих пријатељских односа са Републиком Турском и да ће се све то решавати поштујући законе и Републике Турске и БиХ, јер тако то иде у билатералним односима.

ДЕПОРТАЦИЈА

Према незваничним информацијама из Министарства безбедности БиХ, још прошлог месеца из Турске им је достављен списак са осам Гуленоваца које потражују. Али како кажу у Министарству безбедности, одлука о њиховој евентуалној депортацији није донета.

 С. МИШЉЕНОВИЋ

http://www.novosti.rs/

 

Захтев Ердогана за изручење Гулениста зазвонио у ушима Џаферовића, питање је шта урадити

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »