Ивица Дачић: Нас би осудили, а за Приштину кажу – пусти то

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да се у случају споразума о сарадњи у спољној политици Приштине и Тиране може говорити о стварању „велике Албаније“ и упитао шта би се догодило када би Србија потписала сличан споразум са Републиком Српском.

Дачић је на питање новинара у Сарајеву, где учествује на састанку министара спољних послова чланица Процеса сарадње у Југоисточној Европи, рекао да би и Србија и Република Српска могле поступити као Приштина и Тирана када је спољна политика у питању.

„Могли бисмо, што да не… За њих је све то дечја игра. Kада Тирана и Приштина нешто раде, моји пријатељи и колеге кажу – пусти их, то није озбиљно. Пацоли каже да споразум о заједничкој спољној политици уствари представља Албанију и Kосово као једну нацију“, рекао је он и упитао шта још треба да се нацрта да би неко видео да је у питању стварање велике Албаније.

Он је упитао и шта би се десило када би Србија потписала такав споразум са Републиком Српском и да ли би то било нарушавање територијалног интегритета и интереса БиХ.

„Вероватно би то сви осудили, а за Приштину кажу – пустите то“, рекао је Дачић.

Он је истакао да земље у региону можда могу да преваре неке друге, али да не могу саме себе међусобно, јер знају све проблеме и да треба да се окрену једне другима и својим интересима.

Дачић је поновио и да не разуме разлоге за недолазак приштинске делегације на скуп јер су услови њиховог учешћа дефинисани Споразумом из 2012, уз звездицу и фунсноту, будући да статусно питање Kосова и Метохије још није решено.

„Зашто они то раде према БиХ, што нису одбили да учествују у Словенији, што нису одбили да иду у Албанију, што су сада отишли у Пољску. Они то не смеју да ураде пред некима из ЕУ, али могу да се љуте на БиХ и врше притисак да БиХ призна Kосово“, рекао је Дачић.

Он је истакао да је Србија била веома конструктивна према Приштини, наводећи да она треба да учесвује на скуповима, али на начин који неће прејудицирати статусно питање, јер оно није решено.

Додао је и да Приштина мора да се договори са Београдом о решењу и да није реално да се до решења дође без учешћа Београда.

Наводећи да је Приштина учествовала на ранијим скуповима, под истим условима, Дачић је рекао и да сада Приштина мора да каже чиме није задовољна.

„Проблем је у томе што они никад неће да поштују ниједан договор који се постигне, зато се поставља велико питање да ли уопште и како учествовати у неким договорима“, рекао је Дачић.

Додао је и да је већина земаља на данашњем скупу изразила жаљење што је Приштина одсутна и да их је земља домаћин, БиХ, позвала под условима који су предвиђени процедуром.

„Поступили су на исти начин као што је то урадила и Албанија када је позвала Kосово 2015. године. Није им сметало 2015. у Албанији, сад им смета у БиХ. Проблем је у томе што им то више није прихватљиво, али онда треба то јавно да кажу. Али онда би то значило рушење још једног споразума на који је Приштина ставила свој потпис“, истакао је Дачић.

Он је рекао и да је Процес сарадње у Југоисточној Европи једна од веома старих регионалних организација, којих, како каже, има пуно и превише, али да је корисна.

„Ми сви заједно оцењујемо да је права поплава регионалних организација, али ова је корисна јер обухвата све земље тог региона југоисточне Европе“, закључио је Дачић.

Извор и фото: Танјуг

The post Ивица Дачић: Нас би осудили, а за Приштину кажу – пусти то appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »