Услов Русије за продужетак гасовода „Турски ток“ до јужне Европе

Како би се успешно реализовао пројекат продужетка гасовода „Турски ток“ до јужне Европе Европска унија би требало да одустане од политизације тог питања, изјавио је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

Према његовим речима, то питање у потпуности зависи од приступа Европске комисије.

„Уколико се не буде политизовало то питање и уколико преовлада прагматични приступ када је реч о економији и интересу Европе, тај пројекат ће успети“, истакао је.

Боцан-Харченко је казао и да је Москва спремна на конкуренцију на гасном тржишту Европе, али на здравој и добронамерној основи.

„Русија у потпуности испуњава све своје обавезе. Њени партнери то јако добро разумеју. Међутим, питање нелојалне конкуренције је очигледно. Ми поздрављамо конкуренцију, али на нормалној и здравој основи, без недобронамерних намера“, додао је.

Када је реч о Србији, руски амбасадор је подсетио да је Русија Србији прошле године испоручила 2,1 милијарду кубних метара гаса.

Додао је и да су Русија и Србија постигле сагласност по питању проширења складишта гаса у Банатском двору, те да се тим питањем бави „Гаспром“ уз подршку српских партнера.

Услов Русије за продужетак гасовода „Турски ток“ до јужне Европе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »