Због проблема илегалних миграната, могуће постављање жице на граници са Словенијом

У ироничном обрту Словенија, која је уздуж границе с Хрватском развукла жичане баријере и поставила панеле под изговором борбе против илегалних миграција, бурно је реаговала на најаву италијанског министра унутрашњих послова Матеа Салвинија да би и њих та суседна држава ускоро могла опасати жицом, пише Вечерњи лист.

Подсећају да би од сутра на терену требало да почну да делују заједничке италијанско-словенске граничне патроле, иако до сада није готова формална процедура њиховог оснивања.

Ако почну с радом и ако се у року од три месеца покажу неуспешним и неучинковитим, Италија ће поставити техничке препреке на граници са Словенијом, наводи дневник.

Италијански министар из десничарске странке Северна лига најавио је ту могућност, апострофирајући проблем миграната у регији Фриули-Венециа Ђулија.

Осим морског фронта – проблем миграната у Средоземљу – Салвини је овом изјавом тако отворио и копнени фронт, истиче Вечерњи.

Градоначелник Горице Родолфо Зиберна реаговао је казавши да су техничке препреке недопустиве.

Идеју је критиковала и италијанска сенаторка словеначког порекла Татјана Ројц, казавши да «смо напорно радили како бисмо срушили зидове у Европи, а сад градимо нове» и како се чини да се део Словеније сматра сивом зоном, а не пуноправном чланицом ЕУ, док је стручњак за безбедност Марјан Миклавчич упозорио да би Словенија могла да постане мигрантски хотспот, односно џеп у којем би остали мигранти који желе на запад.

У словеначком МУП-у о Салвинијевим плановима кажу да је реч о унутрашњополитичкој одлуци суверене државе.

Додају да су им Италијани до јуна вратили 126 илегалних миграната, што не представља знатно повећање у односу на исти период лане кад је тај број био 108 странаца.

Иначе, Словенија је незадовољна односом још једног суседа, Аустрије, која им је још у доба мигрантске кризе увела граничне контроле и тако суспендовала Шенген, пише Вечерњи лист.

Због проблема илегалних миграната, могуће постављање жице на граници са Словенијом

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »