Прве жртве врућине у Италији, пожари у Француској и Шпанији

Најмање три особе страдале су због великих врућина у Италији. Пожари у Француској уништили десетине кућа и возила. У Великој Британији данас је најтоплији дан од почетка године.

Због великих врућина у централном и северном делу Италије, страдале су најмање три особе. У Милану је за 35 одсто повећан број особа које се здравственим установама обраћају због тегоба насталих услед високих температура.

У том граду је повећано и коришћење електричне енергије услед рада клима-уређаја, због чега повремено долази до «замрачења» продавница и ресторана, преноси Ројтерс.

Стотине ватрогасаца се боре са пожарима на југу Француске, посебно у региону Гард, где је регистровано чак 45,9 степени и где је изгорело око 600 хектара земље и уништене десетине кућа и возила, саопштиле су надлежне службе.

У гашењу пожара учествује 700 ватрогасаца и 10 авиона, а затворено је неколико путева.

Француски медији пренели су да је ухапшен један мушкарац због изазивања пожара у Гарду.

Los Angeles Times

У Паризу је такође измерена рекордна температура у овој години, а власти су издале забрану вожње старијих аутомобила како би се бар мало сузбило загађење изазвано врућинама.

Широм Шпаније забележене су веома високе температуре од чак 43 степена у појединим регионима. У 40 шпанских региона, од 50, на снази је метео-аларм, док се разматра проглашење екстремно ризичног стања у седам региона.

На североистоку Шпаније у Ђирони, температура је достигла 43,9 степени, док је каталонска влада саопштила да је успела да обузда 90 одсто пожара који су захватили више од 60 квадратних километара земљишта у североисточној покрајини Тарагона.

Пожар у Толеду

Како је наведено, активна су још два пожара у централном делу Толеда.

И у Великој Британији је јуче измерен најтоплији дан од почетка године, са температурама које достижу 35 степени.

«Ова година на путу да буде најтоплија»

Светска метеоролошка организација саопштила је да је 2019. година на путу да буде најтоплија година, док би период од 2015. до 2019. године био проглашен за најтоплији петогодишњи период.

Топлотни талас који је погодио Европу је «апсолутно доследан» екстремима који су повезани са утицајем емисије гасова у условима «стаклене баште», наводи Светска метеоролошка организација.

Прве жртве врућине у Италији, пожари у Француској и Шпанији

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »